Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
Acces: Gratuit
„Muzeul nostru organizează prima ediție a Zilelor Complexului Muzeal, un eveniment muzeal dedicat valorificării patrimoniului cultural european prin expoziții, film documentar, concerte a unor artiști consacrați pe plan internațional, ateliere interactive pentru public. Pe parcursul celor trei zile vor fi invitați în spațiul muzeal tineri artiști și cercetători din domeniul roboticii. Ne dorim ca Zilele Complexului Muzeal să devină anual unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale din Arad”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
Eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Parteneri:
Ambasada Italiei în România, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Arad, Institutul Italian de Cultură, Muzeul Leonardo da Vinci, Original Media, Robo Team Alpha Arad, Liceul „Sfânta Maria” Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Magia Cuvântului, Atelier de cuvinte.
Evenimentul „Zilele Complexului Muzeal Arad”, ediția a I-a, va avea loc în perioada 12 – 14 octombrie și va debuta cu premiera filmului documentar „Sântana. Cetatea Veche”, film care va rula pentru public la Cinematograful „Arta“ din Arad, joi, 12 octombrie, ora 19.00.
Următoarele evenimente din program vor avea loc la Muzeul de Artă Arad, vineri, 13 octombrie și sâmbătă, 14 octombrie, când muzeul va fi deschis vizitatorilor noștri între orele 10.00 – 21.00.
Muzeul de Artă prezintă atât valori de artă națională expuse pe simezele Galeriei de Artă Românească și expoziției „Nașterea luminii. Onisim Colta”, cât și invențiile geniului Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii, prezentate în premieră la Arad, vineri, 13 octombrie, ora 18.00, în expoziția itinerantă „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”: 45 de modele care reproduc fidel schițele și proiectele originale de acum 500 de ani.
Atelierele interactive meșteșugărești pentru public și, în special pentru copii și grupuri școlare, aduc la Arad meșteri și tradiții din diferite zone etnografice: împletitul nuielelor pe Valea Crișului Alb alături de meșterul popular Constantin Perva din Ineu (județul Arad), meșteșugul confecționării lingurilor de lemn în Banat cu meșterul popular Dusan Novicic din Timișoara și atelierul „Zâna satului”, un atelier pentru cei mai mici vizitatori, unde descoperă povești dar și arta confecționării păpușilor tradiționale pe Valea Mureșului, alături de artista populară Loredana Postolache din Roșia Nouă (județul Arad). Dr. Adrian Sandu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad, va prezenta un atelier inedit de imprimare tradițională pe pânză, prilej de a descoperi munca consacratului artist arădean în atelierul său din muzeu.
În programul zilelor muzeului, elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad vor susține un concert de muzică populară din zona Aradului, vineri, 13 octombrie, ora 10.00, iar elevii Liceului „Sfânta Maria” Arad – clubul Robo Team Alpha sunt invitați să prezinte rezultatele muncii lor în domeniul roboticii, în cadrul vernisajului expoziției dedicate lui Leonardo da Vinci, vineri, 13 octombrie, ora 18.00.
Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 12.00, copiii și părinții sunt invitați la spectacolul interactiv de storytelling „Poveștile din spatele tablourilor” organizat de Asociația Magia Cuvântului.
Serile muzeale vor aduce la Arad două concerte susținute de artiști consacrați pe scena națională și internațională. Unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, chitaristul Costin Soare, concertează la Muzeul de Artă Arad vineri, 13 octombrie de la ora 19.30, prezentând un program care porneşte cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci şi desenează un arc peste timp prin marile epoci creatoare ale muzicii occidentale. Astfel, luminile şi umbrele sufletului se vor regăsi în repertoriul special ales în care lucrări concertante de virtuozitate şi piese cu un caracter intim, încărcate de nostalgie, vor pune în valoare creaţia pentru chitară, acea „minunată orchestră în miniatură”, cum o numea Hector Berlioz.
Evenimentul „Zilele Complexului Muzeal Arad” se va încheia cu un concert marca Mike Godoroja & Blue Spirit, sâmbătă, 14 octombrie de la ora 18.00. Spectacolul propus arădenilor este un amestec între blues acustic arhaic cu sunete electrice experimentale de la rock progresiv la folk și soul. Mike Godoroja & Blue Spirit a obișnuit publicul ca de fiecare dată să vină în întâmpinarea lor cu o prospețime și cu o dorință de mereu nou. Întâlnirile lui Mike Godoroja de-a lungul anilor au fost remarcabile, contribuind la aproape 20 de festivaluri, peste 100 de concerte de rock blues și jazz, zeci de emisiuni de radio-TV.
PROGRAM:
Joi, 12 octombrie, ora 19.00
Cinema „Arta“ (strada Vasile Alecsandri 2)
Premiera filmului documentar
Sântana. Cetatea Veche
Film realizat pe parcursul săpăturilor arheologice de anul trecut la situl „Cetatea Veche” de Flavia Dragoș cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, Consiliului Județean Arad, Primăria Sântana.
Cetatea Veche de la Sântana, prin monumentalitatea ei, a atras atenția topografilor austrieci și mai târziu a istoricilor. Abia în 1952 doi inimoși arheologi ai Aradului Egon Dörner și Mircea Rusu, vizitând cetatea, vor stabili cu exactitate vechimea sa: epoca bronzului. Începând cu anul 2008 sunt reluate cercetările arheologice la Sântana-Cetatea Veche fiind implicați arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române și Universitatea Goethe din Frankfurt. Alături de generații de studenți, specialiștii au scos la iveală ruinele unei cetăți de pământ care și-a avut zilele de glorie între ca. 1450-1250 BC. Ca și la Troia sfârșitul ei a fost violent, un asediu devastator așezând praful istoriei peste una dintre cele mai spectaculoase așezări ale epocii bronzului european.
Echipa arheologică situl „Cetatea Veche” Sântana 2022: Prof. Dr. Florin Gogâltan, Dr. Victor Sava, Prof. Dr. Rudiger Krause, Dr. Dragoș Diaconescu, Dr. Alexandru Hegyi, Cristian Cireap, Daniel Preda, Andrei Mărincean, Vlad Murgu, Oriana Dolog, Alexandra Stache, Alexandru Micu, Mihnea Negoescu, Denis Mereuță, Teodora Călin, Kirsten Scheinberger, Ingo Reiss
Vineri, 13 octombrie
Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
ora 10.00 – 13.00
Curtea Muzeului de Artă
Ateliere interactive pentru 400 de preșcolari și elevi din grupurile școlare partenere ale Complexului Muzeal Arad
Atelier de imprimare tradițională pe pânză
Dr. Adrian Sandu (Complexul Muzeal Arad)
Ateliere meșteșugărești
Constantin Perva (Ineu): împletituri din nuiele
Loredana Postolache (Roșia Nouă): păpuși tradiționale
Dusan Novicic (Timișoara): linguri cioplite din lemn
ora 18.00
Sala „Ovidiu Maitec”, Deschiderea expoziției: „Leonardo da Vinci – The machines. Invențiile unui geniu al renașterii“
Deschiderea oficială a expoziției internaționale „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” la Arad, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Institutului Italian de Cultură și a Muzeului Leonardo da Vinci, continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.
ora 19.30
Galeria de Artă Românească
Concert de chitară Costin Soare – „Lumini și umbre”
Unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, chitaristul Costin Soare prezintă un program care porneşte cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci şi desenează un arc peste timp prin marile epoci creatoare ale muzicii occidentale.
În program lucrări de:
John Dowland, Francesco da Milano, Leopold Weiss, Mauro Giuliani, Napoléon Coste, Francisco Tárrega, Heitor Villa-Lobos
Sâmbătă, 14 octombrie
Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
ora 10.00 – 18.00
Curtea Muzeului de Artă
Atelier de imprimare tradițională pe pânză
Dr. Adrian Sandu (Complexul Muzeal Arad)
Ateliere meșteșugărești
Constantin Perva (Ineu): împletituri din nuiele
Loredana Postolache (Roșia Nouă): păpuși tradiționale
Dusan Novicic (Timișoara): linguri cioplite din lemn
Facepainting – Ateliere de pictură pe față pentru copii
ora 12.00
Galeria de Artă Românească
Storytelling „Poveștile din spatele tablourilor” (Asociația „Magia cuvântului“)
ora 18.00
Galeria de Artă Românească
Concert Mike Godoroja & Blue Spirit
Spectacolul lui Mike Godoroja & Blue Spirit este un amestec între blues acustic arhaic cu sunete electrice experimentale de la rock progresiv la folk și soul. Cei 30 ani de experiență pe scenă integrează, în calitate de promotor muzical, întâlniri muzicale legendare cu Ray Charles, Chick Corea, Jimmy Smith, James Brown.
(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)