Ziarul electronic al arădenilor

Zece focare de pestă africană sunt în evoluţie în județul Arad

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate în judeţul Arad a ajuns la zece, fiind afectate patru localităţi, motiv pentru Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), întrunit, miercuri, la Prefectura Arad, a cerut grăbirea sacrificării preventive a mistreţilor din fondurile de vânătoare ale zonelor afectate.

La şedinţa CLCB a participat şi secretarul de stat Alexandru Valentin Ţachianu, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a cerut ca autorităţile locale să rămână în stare de alertă şi să menţină toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împiedicarea propagării virusului.

Prefectura a anunţat că, pentru a fi protejate marile exploataţii comerciale de porci din judeţ, industria cărnii şi locurile de muncă existente, se vor institui cordoane de protecţie în jurul fermelor.

„De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire. Vor fi menţinute covoarele de dezinfecţie pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum şi filtrele de poliţie pentru prevenirea transportului ilegal de suine“, precizează Prefectura Arad, într-un comunicat de presă.

În urma şedinţei CLCB, s-a decis „recoltarea integrală a porcilor mistreţi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul“.

Instituţia Prefectului a solicitat Gărzii Forestiere Oradea intensificarea acţiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din judeţul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreţi/kmp, în conformitate cu Planul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin H.G. nr. 830 din 9 noiembrie 2016.

De asemenea, s-a solicitat Administraţiei Bazinale de Apă Mureş – SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le au în administrare.

Toate cele zece focare de pestă existente în patru localităţi (Sânpetru German – cinci focare, Cintei – trei focare, Zădăreni şi Felnac – câte un focar) au fost izolate şi se continuă eforturile pentru limitarea răspândirii şi eradicarea virusului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.