Ziarul electronic al arădenilor

A murit maestrul cofetar Ioan Gui, cel care a înființat primul Muzeu al Cofetăriei din România

Maestrul cofetar Ioan Gui, care a înființat în propria locuință din Arad primul Muzeu al Cofetăriei din România, a murit la vârsta de 80 de ani.

„Trebuie să pui și suflet în prăjitură, nu numai zahăr“, a spus Ioan Gui, în toamna anului 2006, când a fost deschis muzeul din cartierul Sânicolaul Mic.

Maestrul cofetar arădean Ioan Gui a practicat această profesie timp de peste 40 de ani şi a dorit să înfiinţeze acest muzeu în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.

Muzeul funcţionează în două dintre încăperile casei lui Ioan Gui şi cuprinde peste 500 de exponate.

Gui a început să adune maşinile şi ustensilele din muzeu la începutul anilor ’70, cumpărându-le de la bătrânii maeştrii cofetari pe care i-a mai prins în viaţă, restaurarea lor începând abia după anul 2000 când ideea deschiderii unui muzeu de profil a început să prindă viaţă.

Multe maşini erau deteriorate atunci când au fost achiziţionate de Gui, dar au fost recondiţionate, reparate, unele dintre acestea fiind, în prezent, funcţionale: maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol; un agregat conectat la curent electric, care poate amesteca frişca sau aluatul; o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei.

Printre exponate se numără maşina de preparat îngheţată, acţionată manual. La acea vreme, gheaţa pentru îngheţată era adusă iarna din râu, pusă în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara se scotea pentru a se face îngheţata. Asta până când în Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă  „Flora“, în anii ’50.
Cu ocazia deschiderii oficiale a muzeului, Ioan Gui a pregătit pentru oaspeţii săi, o serie de preparate de cofetărie, de la arhicunoscutele şuhaidă şi bomboane din ciocolată, la piersici, ştiuleţi de porumb sau ghinde, preparate care cu greu mai pot fi văzute, în prezent, în cofetăriile din România.

În anul 2017, Consiliul Local Municipal Arad i-a acordat maestrului cofetar Ioan Gui Diploma de onoare în domeniul „Artei culinare“, pentru „întreaga activitate şi profesionalismul de care a dat dovadă“.

Ioan Gui va fi înmormântat joi, 15 august, la ora 15.00, la cimitirul din cartierul Sânicolaul Mic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.