Ziarul electronic al arădenilor

Vot în CLM pentru investiția de 75 de milioane lei pentru extinderea sistemului de supraveghere video în Arad

Primul demers pentru pentru extinderea sistemului de supraveghere video în municipiul Arad a fost aprobat, vineri, în ședința Consiliului Local Municipal Arad.

Astfel, în cadrul ședinței extraordinare a CLM a fost aprobat Studiul de Fezabilitate pentru „Extinderea sistemului de supraveghere video și infrastructură rețea de comunicații date/voce/software/video cu sistem de dispecerizare inclus”.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul consilierilor PNL și UDMR, în timp ce aleșii PSD, ALDE și Pro România s-au opus.

Conform proiectului, valoarea totală a investiției este de 74.950.332 lei (cu TVA).

„Le mulțumesc consilierilor PNL și UDMR, care prin votul lor asigură finanțare europeană și siguranță cetățenilor Aradului. Noi pregătim documentațiile de acum pentru bugetul Uniunii Europene  2021 – 2027. Pentru a putea fi primii care vom solicita bani pentru așa ceva. În acest scop avem nevoie de studiu de fezabilitate și proiect tehnic. În momentul în care în 2021 se deschide o posibilă finanțare, vom fi primii care vom putea accesa aceste fonduri. Discuția legată de oportunitatea acestei investiții o vom avea numai în eventualitatea că nu vor fi fonduri europene pentru așa ceva. Nu ne costă nimic să le facem, să le aprobăm, să le avem pregătite din timp”, a declarat primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primăria Arad intenționează să dezvolte un sistem complex de supraveghere video a orașului, format din peste 1.500 camere video performante. De asemenea, se are în vedere  dezvoltarea unei rețele de comunicații date/voc software/video cu sistem de dispecerizare inclus.

Investiția se va realiza în 4 ani, din fonduri nerambursabile aferente perioadei de programare 2021 – 2027.

În raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre se arată că „principalul obiectiv al investiției îl constituie dezvoltarea și consolidarea unui centru economic puternic, stabil și diversificat, capabil să asigure prosperitatea și creșterea calității vieții aradenilor“.

„În acest moment, în municipiul Arad sunt amplasate un număr de 84 de camere de supraveghere video dintre care sunt funcționale doar 59. Prin actualul sistem de supraveghere este acoperită doar aproape jumătate din multitudinea punctelor de interes din Municipiul Arad, puncte de interes cultural, turistic, economic, social și nu în ultimul rând de interes pentru siguranța cetățeanului și siguranța în trafic, lucruri de care o cumunitate precum cea din Municipiul Arad nu se poate lipsi, cetățenii Aradului fiind sensibili la toate activitățile menționate mai sus, precum și pentru siguranța persoanelor vulnerabile la comportamente antisociale ale unor indivizi.

Se are în vedere extinderea supravegherii, ca urmare și a solicitărilor venite din partea cetățenilor, în vederea depistării și sancționării abaterilor privind regimul deșeurilor (gropilor autorizate de gunoi), dar și în vederea prevenirii/depistării infracțiunilor de furt în cartierele de blocuri, situate în zone periferice sau care se învecinează cu zone cu populație pauperă, predispusă la săvârșirea unor astfel de fapte.

De asemenea, există semnale provenind din partea unor cetățeni și promovate în mass-media locală, privind posibile contravenții apărute pe pista de biciclete situată pe faleza Mureșului, începând cu zona fostei Fabrici de Zahăr și continuând spre Pădurea Ceala (distrugeri de mobilier urban, a sistemului public de iluminat, acces auto sau curse de motociclete/mopede prin zona destinată bicicletelor, depozitare ilegală de deșeuri provenite din construcții, etc.).

Mai mult, Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad a solicitat sprijinul Primăriei Municipiului Arad pentru limitarea accesului auto în zonele periferice pentru a depozita ilegal deșeuri și identificarea și sancționarea celor care transportă și depozitează ilegal deșeuri în aceste zone, respectiv limitarea accesului auto pe pistele de biciclete“, se mai arată în raport.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.