Ziarul electronic al arădenilor

Viorel Dolha, reales preşedinte al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), arădeanul Viorel Dolha, a fost reales, miercuri, în această funcţie de Adunarea generală a asociaţiei în cadrul celui de-al 43-lea Congres al cadrelor didactice din România şi al cadrelor didactice române de peste hotare, ce are loc la Oradea în perioada 3 – 6 august.

Viorel Dolha a fost reales preşedinte pentru al patrulea mandat, ocupând pentru prima dată această funcţie în anul 2008.

„A fost vot secret. Şi unanimitate, spre uimirea mea. (…) Nu a mai candidat nimeni pentru preşedinte. În consiliul director suntem în total şapte membri. Cei doi vicepreşedinţi sunt aceiaşi de până acum: Margareta Gheorghiţă, din Slatina şi Cătălin Diaconu, din Bacău“, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Dolha.

Consiliul Director, organul executiv al AGIRo, este compus din şapte membri, cu un mandat de patru ani. Preşedintele conduce Consiliul Director şi reprezintă asociaţia în relaţiile cu terţii.

Dolha a precizat că se lucrează la o rezoluţie care va fi transmisă în următoarele zile în spaţiul public. El a subliniat importanţa unor întâlniri precum congresul de la Oradea.

„Noi nu avem în asociaţie doar educatori şi învăţători, sunt cuprinşi şi profesori, sub denumirea aceasta veche de învăţător. Cum este Ziua Învăţătorului, care este a tuturor dascălilor, a tuturor cadrelor didactice. La astfel de întruniri ne ridicăm ştacheta interioară în sufletul nostru. Oficialii, vorbitorii, să zic aşa, ne apreciază munca, ne spun vorbe frumoase, sensibile, care ne bucură foarte mult. Eu am trăit sentimentul fericit că intrăm în normalitate. În anul 2019 am avut zece astfel de acţiuni, la Iaşi, la Sibiu, la Cernăuţi, la Ismail, în regiunea Odesa. Mă bucur că intrăm în normal şi că doamna Stela Tăut, organizatoarea noastră de la Oradea, a reuşit să ne adune“, a mai declarat Viorel Dolha.

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România este, conform statutului, o asociaţie nonguvernamentală, nonprofit, independentă, cu beneficiu public, continuatoare a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat de Tribunalul Ilfov prin sentinţa nr 39/30 iunie 1927 (de atunci în România Ziua Învăţătorului este 30 iunie) şi înscrisă în registrul persoanelor juridice nr 354/1927, cu activitatea abuziv întreruptă în 1945 şi reactivată prin hotărârea celui de al XXVIII-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad din 28 – 29 octombrie 2006.

În prezent, AGIRo este cea mai importantă asociaţie a cadrelor didactice din România, având semnate protocoale de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu alte instituţii din domeniu.

Potrivit preşedintelui AGIRo, asociaţia funcţionează ca o federaţie, cu asociaţii în peste o jumătate de ţară, iar în celelalte judeţe există sucursale, cu circa 200-300 de membri în fiecare judeţ.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.