Ziarul electronic al arădenilor

USR lansează campania „Stop pensii speciale“

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a anunţat lansarea campaniei şi a site-ului „Stop pensii speciale“, avertizând că în cazul în care nu va fi atins jalonul aferent din PNRR banii destinaţi României riscă să fie blocaţi.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului, Ghinea a precizat că USR dedică luna decembrie reformării pensiilor speciale şi a spus că va continua campania în cazul în care obiectivul nu va fi îndeplinit.

„Dacă nu vor rezolva această problemă, aşa cum cere PNRR, până la 31 decembrie, vom continua şi noi campania până când România va scăpa de această uriaşă nedreptate şi nesimţire care înseamnă pensiile speciale“, a spus Ghinea.

Site-ul https://stoppensiispeciale.ro/ are variante în limba română şi în limba maghiară. Pe această pagină, fiecare cetăţean poate să introducă valoarea netă a salariului şi să afle ce pensie contributivă sau ce pensie specială ar putea obţine.

Ghinea a menţionat că inţiativa este menită „să aducă la lumină cifre, cazuri şi comparaţii între pensii speciale şi pensii ale românilor obişnuiţi“. Site-ul conţine şi adresele de e-mail ale preşedintelui Klaus Iohanns, ale premierului Nicolae Ciucă şi ale preşedintelui Camerei Deputaţilor. USR îi îndeamnă pe cetăţeni să le transmită acestora mesaje pe tema reformei pensiilor speciale, existând şi un mesaj predefinit în acest sens.

Reprezentantul USR a reproşat majorităţii aflate la guvernare că a „pierdut tot anul vorbind despre cum vor schimba PNRR“, în loc să iniţieze o dezbatere democratică pentru reforma pensiilor speciale. Potrivit acestuia, noua legislaţie ar trebui să întrunească următoarele criterii: alinierea la principiul contributivităţii; nu vor fi create noi categorii de pensii speciale; protecţia deciziilor CCR să se aplice doar magistraţilor şi „doar în proporţia în care deciziile Curţii o garantează“; nicio pensie specială să nu poată depăşi venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare.

Site-ul conţine şi o explicaţie statistică, pentru a evidenţia ce cotă din taxele şi impozitele cetăţenilor este alocată anumitor categorii de pensii speciale. Ghinea a menţionat că acest raport este cel mai mare în cazul magistraţilor.

„Magistraţii au în medie în 21.000 de lei pensia. Dacă ar fi să se calculeze pe contribuţie, ar avea 4.200, ceea ce oricum este o pensie de trei ori mai mare decât pensia medie a românilor. Dar ei au încă mult mai mult din pensia specială“, a spus el.

Pe pagina de internet a fost inclusă şi o „categorie a specialilor“, care va fi completată în fiecare săptămână cu cazuri de persoane care beneficiază de pensii speciale. Printre aceste „cazuri celebre“ se numără: Valer Dorneanu (41.000 de lei) sau premierul Nicolae Ciucă (17.000 lei), a afirmat Ghinea.

„Am făcut cerere de informaţii publice la Ministerul de Interne pentru domnul general Alexandru Ionaş. Domnul Ionaş a fost miliţian la Braşov în ’87 şi a bătut personal manifestanţi. (…) A fost avansat după Revoluţie la gradul de general, a fost şeful Poliţiei judeţului Braşov, rector la o universitate privată de drept la Braşov şi acum are pensie specială. (…) Nicolae Pleşiţă, fostul şef al Securităţii, care l-a bătut personal pe Paul Goma – în memoriile lui, Paul Goma spune cum Pleşiţă l-a dat cu capul de masă. Pleşiţă a murit cu pensie specială în sanatoriu SRI. Cătălin Sindile, cel care a coordonat represiunea din 10 august a Jandarmeriei, are şi el pensie specială de 4.000 de lei pe lună“, a spus liderul USR.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.