Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE USR Arad merge în instanță pentru stadionul UTA. VEZI reacția Primăriei

USR a acţionat în instanţă Primăria Arad pentru „refuzul de a pune la dispoziţia cetăţenilor contractul cu constructorul stadionului UTA, însoţit de eventualele acte adiţionale, facturi, situaţii de lucrări şi procesele verbale de recepţie aferente“, arătând că banii plătiţi deja firmei se apropie de valoarea din contract, dar lucrările sunt întârziate.

Conform USR, firma Tehnodomus SA, câştigătoare a contractului de modernizare a stadionului UTA, semnat în decembrie 2013, trebuia să execute în termen de 36 de luni, în schimbul sumei de 26.397.802 lei fără TVA, toate lucrările necesare. Astfel, termenul era decembrie 2016, însă lucrările sunt încă în derulare.

„Realitatea urâtă pentru arădeni este că la aproape trei ani de la data la care ar fi trebuit finalizat, stadionul oraşului este abia pe jumătate gata, iar constructorul declară că a terminat. Pentru început, trebuie precizat că lucrările de amenajare a gazonului şi a instalaţiei de nocturnă sunt două proiecte separate, politizate şi folosite apoi intens de administraţie pentru a induce în eroare cetăţenii şi a justifica întârzierile la lucrarea principală. Gazonul şi nocturna nu sunt motivele reale pentru care nu a fost finalizat stadionul, decât în poveştile ultimilor doi primari arădeni“, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de USR Arad.

Conform sursei citate, Primăria a plătit deja suma de 26.187.322 lei fără TVA, „foarte aproape de suma pentru care Tehnodomus a convenit să livreze stadionul cu tot cu scaune, parcări, echipamente, instalaţii, tabelă şi siglă luminoasă“.

„Mai mult, între timp acoperişul a fost realizat din tabla care a înlocuit membrana transparentă prevăzută de proiect, ceea ce a pus în buzunarul constructorului o economie de jumătate de milion de euro şi a privat arădenii şi jucătorii de lumină naturală. Ne întrebăm foarte serios care este motivul pentru care Primăria nu a acţionat încă de acum patru sau cinci ani, când era evident că executantul a încălcat contractul, pentru a-l penaliza şi a-l forţa să execute lucrarea în condiţiile convenite iniţial, inclusiv în instanţă? De ce primarul de atunci a ignorat interesul comunităţii? Acum Aradul are jumătate de stadion după ce a plătit toţi banii, iar Gheorghe Falcă s-a refugiat strategic la Bruxelles“, se afirmă în comunicat.

USR acuză Primăria Arad că „ascunde contractul şi documentele care indică explicit ce anume trebuia să execute Tehnodomus“.

„Ne-am adresat instanţei pentru a obliga administraţia locală să le publice. Suntem decişi să mergem mai departe, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de ceea ce se prefigurează a fi o mare ţeapă dată sportului şi bugetului arădean“, se mai arată în comunicatul USR Arad.

UPDATE

Călin Bibarţ: „Demersul USR-ului este doar un joc  politic”

Ca urmare a comunicatului de presă remis de Uniunea Salvaţi România în data de 10 iulie 2019, în care se precizează că USR a acționat în instanță Primăria Arad pentru refuzul de a pune la dispoziția cetățenilor contractul cu constructorul stadionului UTA, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări.

De la bun început subliniem faptul că Primăria Municipiului Arad nu a încercat nicio clipă să ascundă documentele solicitate de Uniunea Salvaţi România.

Dimpotrivă, a  manifestat şi manifestă  în continuare, disponibilitatea de a  furniza celor interesaţi toate informaţiile solicitate în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

Încă de la solicitarea asemănătoare a USR, înregistrată cu numărul 38848/22.05.2018, Primăria Municipiului Arad a explicat prin adresa nr.43344/11.06.2018 că: „documentaţia solicitată reprezintă un ansamblu de documente tehnice referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea şi urmărirea construcţiei, volumul acestora şi dimensiunea planşelor făcând imposibilă scanarea. Ca urmare, Primăria Municipiului Arad vă pune la dispoziţie în vederea consultării documentaţia solicitată la sediul acesteia, urmând să ne anunţaţi în prealabil”.

Nici până în acest moment USR nu a dat curs acestei invitaţii.

În schimb, USR revine la finele lunii trecute cu o nouă adresă prin care solicită acelaşi set de documente. Conform legii, adresei înregistrată cu numărul 49773/25.06.2019,  trebuia să i se răspundă în termen de 10 zile, respectiv în data de 8 iulie 2019.

Precizăm că numărul planşelor şi al detaliilor de execuţie pentru un obiectiv de investiţie cum este Stadionul Municipal „Francisc Neuman”  este de ordinul sutelor, astfel că scanarea lor presupunea un volum mare de activitate. Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Arad nici nu deţine echipamentele tehnice necesare scanării documentelor în format A0.

Prin urmare, răspunsul nu a putut fi expediat în termenul legal, dar a reuşit să blocheze zile în şir activitatea unor funcţionari publici care  puteau să-şi concentreze efortul şi atenţia asupra unor proiecte în lucru.

Primăria municipiului Arad apreciază reponsabilitatea civică de care dau dovadă membrii USR prin sesizările formulate, dar regretă faptul că efortul depus de municipalitate şi implicit de fiecare cetăţean în parte, pentru a finaliza prin forţe proprii o investiţie, de o asemenea anvergură, nu este apreciat! În loc să blameze Primăria Municipiului Arad, membrii USR şi implicit deputatul Sergiu Vlad, ar putea pune presiune pe reprezentanţii actualului Guvern, astfel încât Compania Naţională de Investiţii să-şi respecte angajamentul luat faţă de municipiul Arad, în timpul Guvernului Cioloş,   respectiv  co-finanțarea cu  2,5 milioane de euro a investiţiei de la stadionul UTA.

Trei ani mai târziu, Primăria Municipiului Arad rămâne singurul finanţator al acestui proiect, dar lucrările continuă.

„Consider că tot demersul USR-ului este doar  un joc politic şi aştept în continuare demersuri la Guvernul României pentru a ne da cele 2,5 milioane de euro”, a precizat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Primăria Municipiului Arad îşi menţine deschiderea pentru prezentarea tuturor documentelor pe care le deţine în legătură cu obiectul cererii.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.