Ziarul electronic al arădenilor

UNO City – locul din Viena unde se întâlnesc naţiunile lumii

Viena este un important centru politic internaţional – datorită neutralităţii postbelice a Austriei şi situării în partea centrală a Europei -, unde îşi au sediul organizaţii de primă mărime din lume.

Astfel de organizaţii cum ar fi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi diverse agentii, între care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică îşi au sediul într-unul dintre complexele aşa-numitului UNO City. Din anul 1979, Vienna International Centre (VIC), denumit și UNO City, este format dintr-un centru de conferinţe în mijloc şi alte 6 clădiri în jurul lui şi este sediul diverselor birouri UNO. VIC a fost construit după planurile arhitectului austriac Johann Staber, între anii 1793 şi 1979, pe un areal din partea stângă a Dunării, în districtul 22 al Vienei. Complexul a fost cedat Naţiunilor Unite şi IAEO pentru suma simbolică de un şiling (7 eurocenţi) pe an, pentru o perioadă de 99 de ani. În organizaţiile internaţionale de aici lucreză peste 4.000 de angajaţi din peste 100 de ţări şi doar o treime dintre ei sunt austrieci. VIC deţine 4.500 de birouri şi 9 săli de conferinţe.

Ansamblul architectural, care se întinde pe un areal de 17 ha, puse la dispoziţie de Primăria din Viena, este format din 6 clădiri – turn, aşezate în forma marcantă a literei Y, aranjate pereche în jurul clădirii centrale de conferinţe. Secţiunea are o structură imagiară de stup (hexagon), în care clădirile sunt în aşa fel aşezate încât să îşi ţină cât mai puţin posibil umbra. Suprafaţa construită este de 230.000 de metri pătraţi, turnul cel mai înalt are 28 de etaje şi o înălţime de 120 metri.

UNO City este încă de la construcţia lui o emblemă a Austriei şi un simbol al caracterului internaţional al Vienei. Cu aproape 24.000 de ferestre, 15.000 de uşi, 43 de lifturi de persoane şi 15 lifturi pentru marfă, cu circa 1.000 WC-uri, este, fără îndoială, una dintre cele mai impozante construcţii din ţară. Întregul complex de clădiri este împarţit în 7 părţi. La mijloc se află un corp de clădire rotund şi înalt de 56 metri, în care se găsesc 9 săli de conferinţă. Hala de la intrare (rotundă) adăposteşte poşta, filiale bancare, depozite şi magazii. Această clădire cu săli de conferinţă este flancată de două turnuri la care se mai adaugă alte 4 clădiri. Costurile de întreţinere se ridică la 22 de milione de euro pe an şi sunt plătite de fiecare organizaţie în parte. După datele oficiale, acest centru aduce anual economiei austriece 360 de milioane de euro sub forma plăţilor care se fac pentru administraţie, prin cumpărarea de mobilier precum şi din costurile personalului angajat şi pentru delegaţii care vin la conferinţe. În fiecare an, aici au loc nenumărate şedinţe şi întâlniri internaţionale.

Toată clădirea este ca o “babilonie”, toate naţiunile fiind amestecate, iar în incintă, pe lângă birouri au bănci, restaurante, cafenele, inclusiv grădiniţă. În clădire se intră după trecerea printr-un filtru asemănător acelora de la aeroporturi.

Din anul 1998, UNO City a fost inclus în circuitul turistic, iar explicaţiile ghidului se fac în limba engleză sau germană, dar, la cerere, şi în alte limbi. În cadrul tururilor zilnice cu ghid, vizitatorii pot să afle mai multe despre, activitatea Naţiunilor Unite, pot să admire arhitectura deosebită şi să se bucure de atmosfera cosmopolitană care pulsează a acestui centru internaţional din imediata lui apropiere. În cadrul vizitei se pot vedea steagurile celor peste 190 de state membre, printre care şi drapelul României, vizita una dintre multele expoziţii despre activitatea Naţiunilor Unite sau chiar să se tragă cu ochiul la o şedinţă care tocmai are loc într-una dintre sălile speciale de conferinţă. La sfârşitul vizitei se poate bea o cafea sau lua o gustare în cafeneaua centrului şi cumpăra suveniruri din magazinul din incinta VIC.

Din centrul Vienei se poate ajunge uşor cu metroul U1 în direcţia Leopoldau până la staţia Kaisermühlen/Vienna International Center (VIC) şi la coborâre se urmăresc plăcuţele indicatoare Gate 1 Haupteingang (intrarea principală). Cu maşina se ajuge acolo pe autostrada 22 (Autobahn A22) sau din centru peste podul Reichsbrücke. Se poate parca pe Wagramerstrasse sau în garajul de lângă Gate2. Intrarea în centru se face bază de act de identitate cu poză. Pentru persoane singure sau grupuri de până la 10 persoane accesul este permis de luni până vineri la orele 11.00 şi 14.00, în lunile iulie şi august şi la 12.30, fără programere iniţială. Grupurile mai mari trebuie programare. Centrul este închis anul acesta în urmatoarele zile de sărbătoare: 6 şi 9 aprilie, 1şi 28 mai, 20 august, 25 şi 26 octombrie, 25 şi 26 decembrie 2012. Costuri: Pentru adulţi 6 euro/persoană, grupuri peste 20 de persoane 5 euro/persoană, seniorii, studenţii, militarii şi persoanele cu handicap 4 euro de persoană, elevii 3 euro.

Austria Center Vienna

Austria Center Viena (ACV) este altă clădire uriaşă, destinată conferinţelor, nu aparţine de UNO din punct de vedere administrativ, dar este legată de acesta, colaborează împreună. Austria Center Vienna a fost construit tot de arhitectul Staber, între anii 1983-1987 şi are o capacitate de 6.000 de locuri. Austria Center Vienna (ACV) este cel mai mare centru de conferinţe din Viena şi se numără printre cele mai moderne din Europa. Acest centru este folosit pentru conferinţe, expoziţii, concerte şi evenimente culturale speciale. Clădirea are o suprafaţă totală de 90.000 metri pătraţi, 4 etaje, 17 săli de conferinţe cu o suprafaţă de 9.500metri pătraţi, 180 de săli de şedinţe, 5 suite şi 9 restaurante. Centrul are o capacitate de până la 15.000 persoane. Din anul 2007, s-au construit şi 4 hale pentru expoziţii şi împreună cu suprafeţele multifuncţionale centrul dispune de 22.000 metri pătraţi de suprafaţă expoziţională. Acest centru are şi capacitatea şi infrastructura tehnică necesară întâlnirilor internaţionale. ACV nu este deschis publicului, dar poate fi admirat din stradă, la adresa, Bruno-Kreisky-Platz 1, A-1220.

Naţiunile Unite în Viena

Pe lângă New York, Geneva şi Nairobi, la Viena se află unul dintre cele 4 sedii ale Naţiunilor Unite. Aceste sedii UNO sunt un fel de „teritorii internaţionale” şi se pot compara cu ambasadele. Astfel, în UNO-City se află Oficiul Naţiunilor Unite din Viena (United Nations Office at Vienn sau UNOV) şi după cum urmează:

IAEA bzw. IAEO – Organizaţia Internaţionala a Energiei Atomice,

UNIDO – Organizaţia pentru Dezvoltare Economică,

UNODC – Biroul pentru Controlul Drogurilor şi Prevenirea Infracţiunilor, UNCITRAL – Comisia Naţiunilor Unite pentru Comerţ Internaţional,

OOSA – Biroul pentru rezolvarea problemlor legate de spaţiul cosmic şi folosirea lui, CTBTO – Comisia pregătitoare pentru organizarea pactului de interzicere a experimentelor nucleare.

UNCITRAL Comisia Natiunilor Unite pentru comerţul Inernaţional, dar şi alte orgazaţii şi birouri mai mici precum: UNHCR (UNPA) administrarea poştei Naţiunlor Unite, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru refugiaţi (UNHCR), Comisia ştiinţifică a Naţiunilor Unite pentru cercetarea efectelor radiaţiilor radioactive (UNSCEAR), Biroul Naţiunilor Unite pentru proiecte, şi Programele Naţiunilor Unite pentru HIV/AIDS (UNAIDS). Tot aici îşi are sediul şi Comisia internaţională pentru protejarea Dunării (ICPDR) care coordonează proiectele pentru protejarea mediului înconjurător în statele pe unde trece Dunărea.

Biroul Naţiunilor Unite (în engl. United Nationen, UN, adesea UNO, pentru United Nations Organisation) este legătura internaţională între aproape toate statele de pe pământ şi este recunoscută ca o organizaţie globală ce se ocupă de drepturile popoarelor. Ocupaţia principală a organizaţiei este a asigura pacea în lume, de a veghea la menţinerea dreptului statal şi la ocotirea drepturilor omului precum şi de a asigura o colaborare internaţională între state.

text&foto: Rodica Roşca

AICI FOTO CU UNO CITY DIN VIENA

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.