Ziarul electronic al arădenilor

Un pod din orașul Chișineu Criș, în stare avansată de degradare

Un pod peste Crişul Alb din judeţul Arad, de pe DN 79 Arad – Oradea, peste care trec zilnic peste 30.000 de autovehicule, este în stare avansată de degradare, conform autorităţilor locale, care îşi exprimă îngrijorarea, în timp ce un consilier local a lansat o campanie de strângere de semnături pentru a „sensibiliza“ CNAIR.

Podul se află la intrarea în oraşul Chişineu-Criş şi a fost construit acum aproximativ 50 de ani, iar în urmă cu un deceniu ar fi urmat să fie înlocuit de o construcţie nouă, dar care nu s-a mai realizat.

Consilierul local Simona Stan a lansat o petiţie online şi strânge semnături de la populaţie pentru a „sensibiliza“ Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care are în administrare construcţia. În 12 ore, petiţia a strâns peste 300 de semnături.

„Petiţia va ajunge la autorităţile competente şi cerem consolidarea acestui pod, pentru că zeci de mii de oameni care parcurg drumul Arad – Oradea sunt puşi în pericol zilnic. Sperăm că vom sensibiliza CNAIR să găsească soluţii cât mai urgente“, a declarat, miercuri, consilierul local Simona Stan (PMP).

La rândul său, primarul oraşului, Florin Chereji (PNL), a precizat pentru Agerpres că de zece ani trebuia să existe un pod nou peste Crişul Alb.

„Acest pod are aproximativ 50 de ani, iar în urmă cu zece ani, odată cu reabilitarea DN 79, urma să fie construit un pod nou lângă actualul. Din păcate, antreprenorul nu a executat această lucrare din contract, iar acum am înţeles că există un proces pe acest subiect. Noi de câţiva ani am transmis îngrijorările către CNAIR, care ne-a răspuns că există acest proces cu fostul antreprenor, care ar avea obligaţia de a construit noul pod“, a explicat primarul.

Edilul a adăugat că, potrivit ultimelor monitorizări de trafic, peste 30.000 de autovehicule trec zilnic peste podul degradat.

Contactaţi de Agerpres, reprezentanţii CNAIR au transmis că în 11 august 2023 s-a efectuat o revizie periodică, „în urma căreia la data de 19.09.2023 o comisie de specialişti în domeniu, din cadrul CNAIR SA, DRDP Timişoara şi SDN Arad au stabilit expertizarea în regim de urgenţă a podului“.

„În urma expertizei tehnice se vor stabili lucrările necesare pentru aducerea podului la starea de viabilitate corespunzătoare, respectiv instituirea restricţiilor de circulaţie dacă este cazul. Expertiza va putea stabili lucrările necesare în cel mult o lună de la ordinul de începere. Podul a fost şi este monitorizat periodic de responsabili cu podurile din cadrul SDN Arad, fiind executate lucrările necesare pentru a asigura o planeitate corespunzătoare care să nu inducă vibraţii suplimentare în structura podului“, a precizat CNAIR.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.