Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Un arădean de 27 de ani a murit pe frontul din Ucraina

Un arădean în vârstă de 27 de ani a murit pe frontul din Ucraina, fiind, cel mai probabil, primul român mort în războiul din ţara vecină.

Grupul de luptă „Getica“, format exclusiv din luptători vorbitori de limba română, în Ucraina, anunţă, pe pagina de Facebook, decesul românului, dar doar după ce acesta a fost confirmat de prietena tânărului, care este ucraineancă.

„Eroul arădean Rudolf Wittmann, de doar 27 de ani, este, după informaţiile noastre, primul român căzut la datorie în Ucraina. Cu lacrimi în ochi, împărtăşim durerea nemărginită a familiei şi aducem sincere condoleanţe celor apropiaţi, prietenilor şi colegilor”, au scris reprezentanţii Grupului de luptă.

Aceştia citează din postarea prietenei arădeanului, Ivana, care este ucraineană: „Viaţa îţi oferă o persoană care schimbă totul. Începi să crezi că basmele prinţului nu sunt basme, ci realitate, nu glumesc, pentru că aşa a fost. Rudolf, un străin care a venit în Ucraina să lupte pentru Ucraina, să-mi apere ţara şi a devenit apărarea, rezistenţa şi sprijinul meu. Un om cu o inimă incredibilă, un suflet sincer şi cu o bunătate incredibilă“.

Rudolf Wittmann s-a născut şi a crescut la Arad. Timp de cinci ani, el s-a antrenat în Legiunea Străină.

UPDATE

Rudolf Wittmann a plecat în Ucraina din proprie iniţiativă, la scurt timp după ce Rusia a invadat ţara vecină, prietenii afirmând că a făcut-o doar pentru că „nu a putut să asiste pasiv la o asemenea nedreptate“.

Apropiaţi ai arădeanului au declarat miercuri, pentru Agerpre, că Rudolf a intrat în Legiunea Străină franceză la vârsta de 19 ani, „dar nu din dorinţa de a ţine o armă în mână“.

„Avea un respect deosebit pentru ce înseamnă armata, cu disciplina, onoarea, mândria care îi reprezintă pe militari. Rudolf era cu dreptatea, era un om pe care Pământul nu îl merita, cu un suflet foarte bun şi cu o voinţă tare ca diamantul. De aceea a ales Legiunea, iar când a început războiul a spus că nu poate sta deoparte. L-am întrebat de mai multe ori dacă e sigur că asta îşi doreşte, că vrea să îşi asume riscul de a fi în prima linie a frontului, iar el a fost convins că nu există alt drum decât acela de a face ceva pentru o ţară care suferă. Îşi planificase plecarea cu trenul, însă când i-am văzut hotărârea, am decis să îl duc cu maşina până la graniţa cu Ucraina. Măcar atât să pot face, să îl văd trecut cu bine graniţa. Ne-am luat rămas bun la Halmeu“, a declarat, pentru Agerpres, cel mai bun prieten din Arad al tânărului ucis, Marcus Jivan.

Familia victimei este prea îndurerată şi nu a dorit să facă declaraţii, însă prietenii spun că moartea lui Rudolf a provocat o undă de şoc.

„Ştiam la ce riscuri este expus, dar cu toţii speram că se va întoarce acasă viu. El a plecat în Ucraina doar pentru a face dreptate în felul său, a mers fără să fie plătit, iar după nici un an a ajuns în forţele speciale ale Ucrainei. Era foarte ambiţios, hotărât în orice făcea. Eu l-am cunoscut în urmă cu zece ani, la un club de airsoft din Arad, înainte de a pleca în Legiune. Am devenit cei mai buni prieteni. Tot timpul cât a fost în Ucraina am ţinut legătura cu ajutorul internetului, mă suna atunci când putea. Ultima oară am vorbit chiar joi“, a mai declarat Marcus Jivan.

Rudolf Wittmann s-a îndrăgostit în Ucraina, iar iubita sa a anunţat decesul pe reţelele de socializare, unde şi-a luat rămas bun.

„Viaţa îţi oferă o persoană care schimbă totul. Cum începi să crezi că basmele prinţului nu sunt basme, ci realitatea, nu glumesc, că aşa a fost. Un străin care a venit în Ucraina să lupte pentru Ucraina, să-mi apere ţara şi mi-a devenit apărare, rezistenţă şi sprijin. Un om cu o inimă incredibilă, suflet sincer şi cu o bunătate incredibilă. Nu i-a fost frică de moarte, a spus că doar stinge luminile şi totul este Valhalla. Chiar era ca un viking, atâta putere şi curaj nu am văzut la nimeni“, a scris tânăra din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, pentru Agerpres, că autorităţile ucrainene au informat „cu privire la decesul unui cetăţean român în Ucraina“.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Cernăuţi, a acordat asistenţă consulară specifică în cazurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite, constând in eliberarea documentelor în astfel de situaţii“, transmite sursa citată.

Familia arădeanului aşteaptă repatrierea trupului lui Rudolf Wittman, procedură care ar urma să aibă loc peste câteva zile.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.