Ziarul electronic al arădenilor

Tu știi cum să crești inteligența emoțională a copilului tău? Află AICI care sunt lecțiile potrivite!

Rolul de părinte este cel pentru care nu ești niciodată complet pregătit și de foarte multe ori te poți ciocni de propriile limitări emoționale atunci când încerci să îți educi copiii, care văd în părinți modele de comportament și de reacții în fața evenimentelor.

De foarte multe ori, părinții, din dorința de a oferi copiilor lor o copilărie fără griji, le vor supraîncărca programul cu activități extra-curriculare, pentru a se asigura că cei mici vor avea o pasiune din care vor face carieră ca adulți, sau devin preocupați de coeficientul de inteligență al celui mic, încercând să-l maturizeze precoce, să-l transforme într-un mic geniu.

Puțini părinți sunt preocupați de inteligența emoțională a copilului, care se va dovedi la fel, dacă nu chiar mai importantă, decât inteligența rațională, antrenată prin jocuri educative pentru copii sau prin lecțiile clasice de la școală și grădiniță.

Perioada de izolare este o oportunitate potrivită pentru părinți și copii de a petrece mai mult timp împreună și de a învăța 4 lucruri esențiale pentru inteligența emoțională.

4 Lecții de Inteligență Emoțională

1. Învață să gestioneze grijile, frica și frustrarea – se referă la capacitatea dobândită de cel mic, de a-și tolera emoțiile negative și de a aplica metode de autoliniștire, adică acele exerciții care implică focusarea pe cele 5 simțuri (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gust) atunci când ceva neplăcut îl prost-dispune. Perioada de izolare a fost presărată cu momente dificile atât pentru adulți, căt și pentru cei mici, care pot învăța pe mai departe cum să facă față grijilor și anxietății prin aceste exerciții.

2. Învață să prioritizeze lucrurile cu adevărat importante – astfel spus, să aprecieze activitățile alături de părinți în detrimentul bucuriei trecătoare la cumpărarea unei noi jucării sau altă cheltuială și, în general, să prețuiască mai mult relațiile și activitățile creative decât lucrurile materiale.

3. Învață să aibă răbdare – din cauza izolării și a timpului extins petrecut împreună, conflictele apar mai des între copii, între părinți și copii și în relația de cuplu, însă acestea îl vor afecta mai puțin pe cel mic dacă învață să aibă răbdare, dat fiind că toți trecem printr-o perioada dificilă. Recompensa imediată poate fi un bun stimul pentru motivarea copiilor, însă aceștia trebuie să învețe că lucrurile bune vin și dacă le aștepți.

4. Învață adaptarea – copii s-au obișnuit deja cu predarea online, adulții cu munca de acasă și toată populația cu restricțiile generale. A fost un exercițiu greu, dar util de învățare a adaptării la realitatea existentă, ceea ce a crescut flexibilitatea cognitivă a celor mici în fața situațiilor grele.

Sunt mult mai multe lucruri care influențează inteligența emoțională a copilului, însă este important să reții pentru tine, ca părinte, că  „nu suntem niște mașini gânditoare care simt, ci mașini simțitoare care gândesc” (Antonio Damasio), altfel spus, emoțiile ne controlează viața mai mult decât o fac cunoștințele de cultură generală sau capacitatea de a face înmulțiri rapid în minte, iar copiii au nevoie de ghidare pentru a dobândi auto-control, pe care este normal să nu îl aibă încă dezvoltat.

sursa foto: Storyblocks.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.