Ziarul electronic al arădenilor

Transporturile ilegale de deşeuri către România, organizate în mare parte şi de români

Transporturile ilegale de deşeuri din diferite ţări europene către România sunt organizate în mare parte şi de către cetăţeni români, iar aproape jumătate din cele peste 4.000 de tone oprite anul trecut la frontiera judeţului Arad cu Ungaria ar fi urmat să fie valorificate ca produse de tip second-hand, atrag atenţia reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad, care se întreabă dacă ţara noastră a devenit „groapa de gunoi a Europei”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Garda de Mediu Arad arată că românii încearcă să aducă în ţară deşeuri sub acoperirea unor documente din care ar reieşi că sunt produse second-hand, în general îmbrăcăminte, mobilă sau produse electronice şi electrocasnice.

„La ce te poţi gândi când te uiţi la fotografiile mărfurilor cu care încearcă românii să intre în ţară? La răspunsul pe care încerci să-l dai când eşti întrebat «România a ajuns groapa de gunoi a Europei?». Deşeuri (gunoaie): mobilier, saltele, anvelope uzate, deşeuri de electronice şi electrocasnice, textile, îmbrăcăminte, biciclete, scule de mână, obiecte casnice şi gospodăreşti, tablouri, rafturi metalice etc, etc. La peste 22 de tone de astfel de mărfuri le-au fost interzise intrarea în România în perioada 16 – 22 februarie 2024 prin PTF Nădlac 2 (autostradă) de către echipele de comisari ai Gărzii Naţionale Arad împreună cu agenţi ai Poliţiei de Frontieră. Din păcate, românii sunt cei care organizează, transportă şi «valorifică» astfel de mărfuri aducându-le din toate părţile Europei”, a transmis Garda de Mediu, în postarea menţionată.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad au precizat, pentru Agerpres, că în 2023 au fost blocate să intre în ţară, doar prin punctele de frontieră din judeţ, 204 transporturi de deşeuri, reprezentând peste 4.000 de tone. În cazul a 91 dintre aceste transporturi, cu un total de peste 1.800 de tone, erau deşeuri declarate în acte ca fiind produse second-hand ce ar fi urmat să fie valorificate de firmele destinatare din ţara noastră.

De asemenea, o parte din deşeuri au ca ţintă România pentru o neutralizare mai ieftină decât în unele state precum Germania sau Marea Britanie, au mai arătat responsabilii instituţiei de mediu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.