Ziarul electronic al arădenilor

Tinerii maghiari au mers „cu stropitul”

Tinerii din localităţile arădene, mai ales în cele în care etnicii maghiari sunt majoritari, păstrează, încă, tradiţia de a merge a doua zi a Paştilor catolice să stropească fetele cu apă sau parfum.

Numit popular, în limba maghiară, „locsolas“, obiceiul stropitului îşi are rădăcinile în urmă cu două mii de ani, când evreii i-au stropit cu apă pe adepţii lui Iisus, care aduceau vestea Învierii.

Astfel, în a doua zi de Paşti, tinerii maghiari se organizează în grupuri de câte doi şi merg pe la casele rudelor şi a prietenilor, şi intră mai ales acolo unde sunt fete de măritat. Baieţii întreabă mai întâi părinţii tinerelor dacă primesc cu udatul: „Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi daţi voie să o stropesc?“. Alţii, pentru a impresiona, recită versuri: „Într-un coş cu viorele/Cântă două păsărele/Păsările ciripesc/ Îmi daţi voie să stropesc?“.

Odată cu trecerea timpului, tinerii nu prea mai folosesc apa la stropit, ci parfum sau apă de colonie, cu miros de flori de trandafir, simbol al primăverii. Tinerii care merg cu stropitul nu rămân nerăsplătiţi, astfel că primesc de la familiile vizitate ouă roşii şi prăjituri, iar cei mai în vârstă dintre stropitori sunt serviţi cu câte un pahar de vin roşu sau ţuică.

Se spune că femeile care sunt stropite cu parfum în a doua zi de Paşti au noroc tot anul, iar bărbaţilor care uită de acest obicei nu le va merge bine multă vreme.

Acest obicei există şi în comunităţile germane de religie romano-catolică, unde se obişnuieşte ca în cea de a doua zi de Paşti, atât bărbaţii căsătoriţi, cât şi băieţii, să stropească femeile şi fetele. Au prioritate rudele sau persoanele cu care există relaţii de prietenie. Pentru germanii catolici, stropitul simbolizează dorinţa de bunăstare şi beatitudine.

Tradiţia stropirii de Paşti a fetelor se păstrează şi la instituţii, unde, în a doua zi de sărbătoare, unii şefi, mai ales cei de etnie maghiară, îşi stropesc angajatele şi le compun mici poezioare. Unele dintre catrene au uşoare tente politice, altele sancţionează aspectele negative ale societăţii actuale, dar cele mai multe sunt menite să stârnească râsul.

După o zi întreagă de stropit, fetele trebuie să îşi schimbe hainele şi să îşi spele părul, pentru că, uneori, amestecul de mirosuri de la parfumuri este de nesuportat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.