Ziarul electronic al arădenilor

Săptămâna Patimilor pentru credincioșii ortodocși

inviereCreştinii ortodocşi sunt, începând de luni, în Săptămâna Patimilor, care se mai numeşte şi Săptămâna Mare şi în care, zi de zi, este evocat drumul lui Iisus Hristos spre Răstignire şi apoi Înviere.

Primele trei zile ale Săptămânii Patimilor amintesc de ultimele porunci şi sfaturi lăsate de Hristos ucenicilor Săi.

Acestea sunt învăţăturile amintite în slujba Ceasurilor, urmate de Obedniţă şi de Vecernia unită cu Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. În sfânta şi marea Luni este pomenit fericitul Iosif cel preafrumos şi smochinul care s-a uscat din cuvântul Domnului.

În sfânta și marea Marţi sunt pomenite de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie. În Sfânta şi Marea Miercuri se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu mir, în Betania. La sfârşitul slujbei, preotul îi unge pe credincioşi cu Sfântul Mir. Tot în această zi se pomeneşte vinderea lui Iisus de către Iuda – de aceea credincioşii ortodocşi ţin şi miercurea ca zi de post de-a lungul întregului an.

În Joia Mare seara se oficiază cu Denia celor 12 Evanghelii. Pericopele evanghelice citite amintesc ultimele învăţături ale Mântuitorului către ucenici, precum şi înainte-vestirea Patimilor Sale, rugăciunea pe care o face Hristos şi Noul Legământ.

În Sfânta şi Marea Vineri se ia trupul Mântuitorului, simbolizat de Sfântul Epitaf (pânza pe care este pictată sau brodată imaginea lui Hristos) şi se aşază în mijlocul bisericii pe un fel de năsălie care închipuie mormântul Mântuitorului. În timpul slujbei de seară, numită Prohodul Domnului, se face o procesiune în timpul căreia credincioşii poartă în mâini lumânări aprinse, simbolizând coborârea lui Hristos la Iad.

În Sfânta şi Marea Sâmbătă se citesc Psalmi şi binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la Iad, semnificând „Prima Înviere“ a lui Adam şi biruinţa asupra morţii.

În toate bisericile ortodoxe vor fi oficiate de luni până joi seara Deniile. Ele sunt slujbe de dimineaţă, care se săvârşesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei. Deniile sunt specifice zilelor de joi si sâmbătă din săptămâna a cincea din Postul Paştilor, precum şi întregii săptămâni a Sfintelor Pătimiri. Slujbele Deniilor încep, de luni până joi, la ora 18.00.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.