Ziarul electronic al arădenilor

Sute de maghiari au participat la comemorarea eroilor ucişi în Revoluţia Paşoptistă

Sute de maghiari din Arad au participat, joi seară, la comemorarea a 13 generali ai Revoluţiei Paşoptiste executaţi la Arad în urmă cu 173 de ani, consideraţi eroi, evenimentul având loc în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, în prezenţa a numeroşi oficiali, între care vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen.

Pe parcursul zilei au avut loc câteva momente dedicate comemorării martirilor Revoluţiei de la 1848 – 1849. După-amiaza, în Piaţa 13 Generali au fost depuse coroane de flori la baza obeliscului, după care a avut loc o slujbă religioasă la Biserica catolică „Sfântul Anton de Padova“.

Comemorările s-au încheiat în Parcul Reconcilierii, unde după ora 19.00 s-au adunat sute de maghiari. Aici, după intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, oficialii au ţinut discursuri pe teme istorice, amintind de dorinţa de libertate a celor care au luptat în Revoluţia de la 1848-1849.

„Acum, în contextul războiului declanşat de Rusia, vedem cât de preţioasă este libertatea şi cât de vulnerabilă este libertatea. Nu e ca o casă pe care ai construit-o şi după aceea o văruieşti din când în când, trebuie să ai grijă, trebuie să lupţi pentru a fi liber, trebuie să te îngrijeşti de această valoare şi trebuie să fii conştient că foarte repede poate să dispară“, a spus preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

Invitaţii şi oficialii locali au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar dedicat celor 13 generali ucişi în 6 octombrie 1849, la finalul Revoluţiei.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.