Ziarul electronic al arădenilor

Strat de verdeaţă pe staţiile de tramvai şi autobuz din Arad, un proiect pilot pentru umbrirea acestora

Primăria Arad testează o nouă modalitate de a umbri staţiile de tramvai şi autobuz, care sunt acoperite cu plexiglas, adăugând peste acesta un strat de verdeaţă care nu are nevoie să fie udată pentru că îşi extrage apa din umezeala aerului, astfel că locurile în care oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun devin mai răcoroase.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat marţi, pentru Agerpres, că dacă proiectul pilot îşi demonstrează eficienţa, toate staţiile de tramvai şi autobuz din oraş vor fi acoperite cu verdeaţă.

„Staţiile au acoperiş transparent din plexiglas, care produc acel efect de seră. Va fi aplicat un strat verde de Sedum, un amestec de plante care nu necesită întreţinere şi îşi iau apa din umezeala din aer sau de la ploi. În acest fel, călătorii nu vor mai suferi de căldură când aşteaptă tramvaiul sau autobuzul, pentru că staţiile vot fi umbrite. Fiind vorba de multe staţii, practic şi suprafaţa verde a oraşului va creşte”, a spus Ralu Cotrău.

Costurile pentru acoperirea fiecărui acoperiş cu strat verde sunt estimate la 700 de euro, însă înainte de a extinde proiectul, administraţia locală aşteaptă să vadă cum se comportă plantele şi dacă rezistenţa acestora va fi dovedită în timp.

În municipiul Arad există aproximativ 300 de staţii de tramvai şi autobuz care ar putea fi acoperite cu strat verde.

Acelaşi amestec de plante a fost aplicat şi între liniile de tramvai, în câteva zone din oraşul Arad.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.