Ziarul electronic al arădenilor

Strada cu intrarea principală în Domeniul Regal Săvârşin, denumită „Regina-Mamă Elena“

Autorităţile locale din Săvârşin au dezvelit, luni, o placă cu noul nume dat străzii pe care se află intrarea principală în Domeniul Regal, aceasta numindu-se „Regina-Mamă Elena“, eveniment prin care comunitatea locală marchează repatrierea rămăşiţelor pământeşti şi reînhumarea la Curtea de Argeş.

Strada a primit noul nume în urmă cu aproximativ un an, când în Consiliul Local Săvârşin a fost adoptat noul nomenclator stradal. Totuşi, plăcuţa străzii „Regina-Mamă Elena“ nu a fost montată până acum, când comunitatea locală a dezvelit-o într-o ceremonie specială, cu procesiune religioasă.

Dezvelirea plăcii cu numele străzii a avut loc în prezenţa autorităţilor locale, a unor localnici şi angajaţi ai Domeniului Regal Săvârşin, dar fără participarea membrilor familiei regale.

„Am decis să organizăm acest moment în perioada pregătirii funeraliilor de reînhumare a osemintelor reginei-mamă la Curtea de Argeş. Am vrut să marcăm acest eveniment important, întrucât regina-mamă Elena venea cu mare drag la Săvârşin împreună cu Regele Mihai, înainte de naţionalizarea castelului. Am avut consultări cu familia regală pentru organizarea acestui eveniment“, a declarat primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

În noul nomenclator, alte două străzi care delimitează Domeniul Regal au primit nume ale membrilor familiei regale, respectiv segmentul de drum naţional care străbate localitatea este acum strada Regele Mihai, iar strada din spatele domeniului se numeşte „Regina Ana“.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este un castel construit în perioada 1650-1680, aflat într-un parc cu arbori seculari. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în 29 noiembrie 1982, când ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.