Ziarul electronic al arădenilor

Știri pe scurt

În urma sesizărilor venite din partea cetățenilor și a patrulării în teren a echipajelor de la Biroul de Protecția Mediului din Direcția Generală Poliția Locală au fost identificate mai multe zone din Arad, unde deșeurile sunt aruncate în intravilan, direct pe sol, sau în extravilan, pe câmp.

„Drept urmare, în ultima lună, pe lângă controalele efectuate în zonele respective, 15 persoane beneficiare de venit minim garantat și 6 persoane condamnate penal au  prestat muncă  în folosul comunității, procedând la acțiuni de salubrizare în perimetrele semnalate. Aceștia, sub supravegherea polițiștilor locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară, au acționat pe străzile Henri Coandă și Baba Novac, pe Malul Mureșului, Calea Aurel Vlaicu, Calea Bodrogului, în Parcul Europa, pe Câmpul Liniștii și în cartierul Subcetate. În cursul acestei acțiuni, au fost colectate manual 12 tone de deșeuri“, a informat DGPL Ard. PMA atrage atenția persoanelor fizice și juridice asupra faptului că le revine obligația de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional, în scopul evitării măsurilor sancționatorii.

La volan sub influența alcoolului

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au depistat, în dimineața zilei de 23 august, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din localitatea Seleuș, care conducea un autoturism în Zona Industrială din municipiul Arad. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cu aceeași alcoolemie a mai fost depistat de polițiștii de la Secția 6 Rurală Beliu, în noaptea de 23/24 august, un tânăr de 22 de ani, din aceeași localitate, care conducea un autoturism în satul Șomoșcheș. „Conform procedurii cei în cauză au fost transportați la spital în vederea recoltării de probe biologice și stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice“, se arată într-o informare remisă de Inspectoratul de Poliție al Județului Arad.

Acțiune a polițiștilor de la Serviciul Rutier

În ziua de 23 august, în intervalul orar 6.00 – 9.00, poliţiştii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Arad au desfăşurat o acţiune pentru verificarea legalității transportului rutier de persoane și depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive în mediul urban și rural. Astfel, în timpul activităţilor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de de 68.580 de lei, în baza O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, dintre care 43 au vizat depăşirea regimului legal de viteză. Totodată, au fost reținute 14 permise de conducere, dintre care 6 pentru depășire neregulamentară, una pentru depășirea vitezei legale, una pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor și 6 pentru alte abateri la regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind retras şi un certificat de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate trei infracțiuni la regimul circulației rutiere, două pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice iar una pentru conducerea unui autovehicul fără a deține permis.

Platforme gospodărești, folosite ilegal

Ca urmare a implementării sistemului de monitorizare video a unor noi platforme gospodărești de pe raza municipiului Arad și a gestionării acestuia prin intermediul dispeceratului DGPLA, în ultima săptămână au fost surprinse noi contravenții săvârșite în perimetrul acestora. Strada Șezătorii este una dintre zonele care continuă să prezinte probleme de salubritate, ca o consecință  a conduitei locuitorilor din proximitate. În ultima săptămână, datorită imaginilor furnizate de sistemul video, a fost posibilă sancționarea unor persoane care folosesc platforma gospodărească aferentă blocurilor, deși locuiesc la casele din zonă. Respectivii au ales să beneficieze gratis de serviciile operatorului de salubritate, fără a încheia contracte individuale. Costul acestor servicii „transferate” către platforma gospodărească, în conformitate cu legislația actuală de mediu, era acoperit de titularii contractului colectiv aferent platformei, respectiv de asociația de proprietari de la blocuri. Pentru nerespectarea prevederilor regulamentului de salubrizare, contravenienții au fost sancționați cu amendă în cuantum de 1.000 lei, fiecare. Respectivii vor rămâne în atenția Biroului de Protecția Mediului din cadrul DGPL până la încheierea, cât mai curând, a unor contracte individuale cu operatorul autorizat. În caz contrar vor continua să fie sancționați cu sume similare, până la conformare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.