Ziarul electronic al arădenilor

Spitalul de campanie de la Expo Arad va fi păstrat pentru un eventual al doilea val de COVID-19

Autorităţile din Arad au decis să păstreze spitalul de campanie amenajat într-o hală expoziţională pentru suport în cazul în care va exista un al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19, însă adăpostul temporar pentru persoane fără locuinţă, amplasat într-o sală de sport, va fi desfiinţat.

Coordonatorul Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (înfiinţat la începutul pandemiei), Gheorghe Domşa, a declarat, vineri, că deşi spitalul de campanie nu a fost deloc folosit de la apariţia epidemiei, el va fi păstrat peste vară, cu toate amenajările existente şi echipamentele medicale alocate.

„Sperăm că nu va fi cazul să îl folosim vreodată, dar în acest moment nimeni nu ştie ce se va întâmpla în toamnă, dacă va mai exista un val de îmbolnăviri sau nu. Cel mai bine este să rămânem pregătiţi“, a spus Domşa.

În ceea ce priveşte adăpostului temporar pentru persoanele fără locuinţă, care a fost folosit în perioada stării de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat că va fi desfiinţat.

„Acest adăpost poate fi reamenajat în cel mult 48 de ore, în caz de necesitate. El a găzduit, în perioada stării de urgenţă, când nu se putea circula liber, persoanele care nu au locuinţă. Între 17 aprilie şi 15 mai, 57 de persoane au fost cazate în sala de sport, iar fiecărei persoane i-a fost alocată hrană în valoare de 16 lei pe zi“, a precizat Cotrău.

La începutul lunii aprilie, Consiliul Judeţean, cu sprijinul unor oameni de afaceri, a amenajat un spital de campanie cu 240 de paturi în centrul expoziţional „Expo Arad“ al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Unitatea, dotată şi cu echipamente medicale şi având personal specializat alocat, urma să trateze pacienţi cu forme uşoare şi medii ale COVID-19, în cazul în care toate locurile din spitalele de suport ar fi fost ocupate.

În exteriorul complexului expoziţional de 4.500 de metri pătraţi, ocupat cu paturi de spital, au fost instalate şi 22 de containere, pentru a servi drept vestiare, grupuri sanitare şi zonă de decontaminare.

La mijlocul lunii aprilie, Primăria Arad a amenajat un adăpost temporar cu 100 de locuri pentru persoanele fără locuinţă, într-o sală de sport de la marginea oraşului.

Pentru funcţionarea acestui centru au fost alocaţi 55.000 de lei necesari cumpărării paturilor, a saltelelor, a lenjeriilor, pernelor şi pilotelor, iar alţi 60.000 de lei au fost alocaţi pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.