Ziarul electronic al arădenilor

Spital de campanie amenajat în centrul expoziţional al CCIA Arad

Un spital de campanie, care va avea 240 de paturi, este amenajat în centrul expoziţional Expo Arad al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA).

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat că amenajarea spitalului va fi încheiată în câteva zile, iar aici vor fi trataţi pacienţi cu forme uşoare şi medii ale COVID-19, dacă se epuizează locurile disponibile în centrele medicale folosite în prezent.

„Va fi un spital de suport COVID-19. (…) Eu sper să nu avem nevoie de el, dar, după cum se vede, numărul îmbolnăvirilor creşte şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu“, a spus Cionca.

El a precizat că din bugetul CJ au fost alocată, joi, o sumă de peste un milion de euro pentru dotarea spitalului de campanie.

„Se vor crea circuite de delimitare între cei contaminaţi şi cei sănătoşi. (…) Avem două săli de câte 120 de paturi, am aprobat şi structura, care va fi în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Am aprobat în jur de 140 de posturi, de angajări urmând să se ocupe conducerea spitalului“, a declarat preşedintele CJ Arad.

Vicepreşedintele CJ Sergiu Bîlcea a spus, la rândul său, că vor fi amplasate 22 de containere, care vor servi drept vestiare, grupuri sanitare şi zonă de decontaminare.

„Suntem prima administraţie din România care construieşte un spital de campanie, altele fiind amenajate doar de Armată. Trebuie să fim pregătiţi şi să extindem capacitatea Aradului de a primi şi trata bolnavi de coronavirus. În doar câteva zile specialiştii au elaborat un proiect de amenajare a spaţiului, pentru 240 de paturi. Sperăm ca în câteva zile să avem un spital de campanie funcţional“, a mai spus Bîlcea.

Autorităţile au precizat că în spitalul de campanie vor lucra inclusiv medici de familie şi medici specialişti din ambulatoriul Spitalului Judeţean.

Suprafaţa totală pusă la dispoziţie de CCIA în cele două hale este de 4.500 de metri pătraţi, iar amenajările sunt finanţate în cu fonduri provenite din mediul privat, în urma unor donaţii, dar şi cu fonduri publice locale.

Sume repartizate:

Pentru dotarea spitalului de campanie:

– Containere simple – 10 buc.,  containere tip duș – 8 buc., containere tip toaletă – 4 buc. Suma totală, 590.000 lei;

– Tunel Decontaminare – 57.000 lei;

– Pult supraveghere – 2 buc., 14.000 lei;

– Pardoseală Linoleum – 272.000 lei.

Pentru dotarea Laboratorului de analize medicale:

– CT 128 slices + modul incinta container – 3.764.000 lei.

– Extractor automat – 134.000 lei;

– Termobloc cu agitare – 21.000 lei;

– Hotă microbiologică cu flux laminar – 55.000 lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.