Ziarul electronic al arădenilor

Slujbă de sfințire a apei oficiată pe malul Mureșului de preoții de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Sute de credincioşi din Arad și județe învecinate au fost prezenți, sâmbătă, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pentru a participa la slujbele de sfinţire a apei.

Cu această ocazie s-au oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare şi Slujba Agheasmei celei Mari.

Conform unei tradiţii vechi de câteva sute de ani, cu această ocazie a fost sfinţit şi râul Mureş, care curge prin apropierea mănăstirii.

„Cu ajutorul bunului Dumnezeu am săvârșit și am continuat o rânduială care se săvârșește aici de câteva secole. O rânduială prin care obștea acestei sfinte mănăstiri obișnuiește ca în ziua de Bobotează să iasă în afară de hotarele le mănăstirii către acest râu Mureș, unde au săvârșit și săvârșim și noi sfințirea cea mare a apei și, în același timp, prin rugăciunile care s-au săvârșit astăzi, ați putut să ascultați cum se sfințește întreaga fire a apelor”, a spus protos. Iustin Popovici, consilier cultural la Arhiepiscopia Aradului.

De asemenea, părintele consilier a amintit că anul acesta este dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și sfinților tămăduitori fără de arginți și a arătat beneficiile terapeutice sau tămăduitoare ale Aghiasmei Mari în viața creștinului, după cum reiese din rugăciunea ce se citește la sfințirea apei ca fiind ,,izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți, cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa, să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.

Părintele Iustin a îndemnat credincioșii prezenți să ducă această agheasmă și la casele celor bolnavi spre a o consuma cu multă credință pentru tămăduirea de bolile cele sufletești și trupești.

Preoții spun că oamenii obișnuiesc ca în aceste zile, atât în ajunul praznicului, cât și în ziua praznicului, să meargă către sfintele biserici și să-și ia Agheasmă.

***

Mănăstirea Hodoş-Bodrog din județul Arad este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă.

Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.

Conform unor mărturii, mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde, şi astăzi, se mai păstrează Icoana.

foto: arhiepiscopiaaradului.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.