Cum serile de vară se apropie cu pași repezi, multe activități se vor muta în curtea din spatele casei. Fie că este vorba de luat masa sau de petrecut timpul cu prietenii și familia, este important ca atmosfera să fie una plăcută și primitoare.
Pentru a te asigura de acest lucru, unul dintre elementele care nu trebuie să lipsească este iluminatul adecvat. Pe lângă faptul că te va ajuta să te desfășori fără probleme, va seta și ambianța.
Iată 4 tipuri de lumini care ar trebui să se regăsească în orice grădină:
- Lumini de securitate
Iluminatul de securitate este, în general, cel mai puternic. Acesta este menit să lumineze suprafețe mari. Se instalează în locuri înalte, cum ar fi streașina casei sau deasupra unei barăci sau garaj, astfel încât, lumina să se reverse asupra aleilor principale și a intrării în curte.
În ceea ce privește sursa de alimentare, poți opta pentru atât pentru lămpi clasice, care funcționează cu curent electric, cât și pentru cele cu energie solară, care se încarcă în timpul zilei.
De asemenea, poți alege proiectoare care detectează mișcarea, acestea aprinzându-se doar atunci când senzorii încorporați detectează mișcare. Lumina lor intensă îi poate expune pe infractori și îi poate face să creadă că ești acasă și în alertă, chiar dacă nu ești.
2. Ghirlande
Ghirlandele luminoase sunt un tip de iluminat de accent de tensiune joasă, utilizat pentru a crea o ambianță caldă și intimă, potrivită, în special, pentru petrecerea timpului liber. Agață șirurile cu beculețe oriunde se desfășoară activitate, fie pe streașina casei pentru a lumina o bucătărie de vară, pe un foișor pentru a ilumina mobilierul de terasă sau pe ramurile unui copac pentru a lumina zona de masă.
Asigură-te că alegi un model impermeabil, reîncărcabil, cu baterie sau care funcționează cu energie solară. Cele cu becuri LED au durată de viață mai lungă.
3. Iluminatul aleilor
Lumina de pe poteci nu trebuie să fie foarte puternică, ci suficientă cât să te ajute să vezi pe unde pășești. Dacă optezi pentru surse mai puțin intense, vei obține și o atmosferă liniștitoare în grădină.
Instalează luminile în pământ pe ambele părți ale aleii. De asemenea, dacă ai obiecte de decor, precum o fântână sau un spațiu cu flori, înconjoară-le pentru a le scoate în evidență.
Iluminatul pentru alei este disponibil în variante cu LED-uri de joasă tensiune (24V) sau solare. Dacă alegi luminile electrice, va trebui să folosești un transformator pentru a reduce curentul de la 220V la 24V. În schimb, lămpile solare de la Gave.ro nu necesita cabluri suplimentare, încârcându-se singure în timpul zilei.
4. Felinare
Felinarele oferă o lumină de accent slabă, de joasă tensiune. Acestea se montează, de obicei, pe perete sau în acele zone unde se dorește evidențierea anumitor obiecte sau detalii arhitecturale. Lumina difuzată acoperă o suprafață mică. Sunt regăsite adesea în vecinătatea ușii din spate pentru a evidenția o fereastră, o arcadă sau un aranjament ornamental.
Există și felinare de masă, alimentate cu baterii care oferă același iluminat nocturn difuz, nu foarte puternic, care nu distrage atenția.
Prin urmare, pregătește-ți din timp grădina pentru serile de vară petrecute în aer liber alături de prieteni și de familie, iar unul dintre elementele de care nu trebuie să uiți este iluminatul. Începe cu ideile de mai sus și, cu siguranță, rezultatul va fi pe măsură.