Ziarul electronic al arădenilor

Reintegrarea în muncă a şomerilor a scăzut de când a fost suspendată viza lunară

Reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii a scăzut „drastic“ în ultimele luni, de când, în contextul pandemiei de coronavirus, şomerii nu mai sunt obligaţi să meargă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad pentru viza lunară, iar rata şomajului a crescut, odată cu numărul locurilor de muncă vacante neocupate.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat, marţi, că sute de locuri de muncă vacante anunţate în ultima vreme de companii din judeţ rămân neocupate pentru că şomerii aflaţi în plată, tot mai numeroşi, nu mai sunt obligaţi să obţină viza lunară pe baza căreia îşi primesc indemnizaţia.

„Noile reglementări, apărute odată cu pandemia, aduc o interacţiune minimă între şomeri şi funcţionari. Practic, şomerii nu mai sunt obligaţi să vină pentru viza lunară şi nici nu pot fi convocaţi la AJOFM pentru repartizarea unui loc de muncă. Nu se mai face medierea unui loc de muncă ori consilierea beneficiarului, lucruri care nu pot fi făcute corect telefonic. Şomerul nu mai poate fi solicitat să vină la cursuri de calificare sau recalificare, iar acestea nici nu se mai ţin, din cauza pandemiei.

Dacă anual aveam, în medie, 600 de beneficiari de cursuri, anul acesta nu avem niciunul. Nu poţi ţine cursuri online pentru meseriile căutate pe piaţă, precum sudor, bucătar sau electrician. Din aceste cauze, a scăzut drastic numărul celor reintegraţi pe piaţa muncii“, a declarat Henteş.

El a spus că nici bursele locurilor de muncă nu se mai organizează, iar din această cauză, „practic, şomerii nu doar că nu sunt încurajaţi să îşi găsească de lucru, dar nici nu au aceleaşi posibilităţi să o facă“.

„S-a ajuns acolo încât avem locuri de muncă vacante într-o perioadă în care şi rata şomajului creşte de la o lună la alta“, a spus şeful AJOFM Arad.

Marinel Henteş a adăugat că, în acest moment, există aproximativ 5.000 de şomeri în judeţul Arad, faţă de media lunară de 700 de şomeri în cursul anului 2019.

Din totalul şomerilor, circa 2.700 sunt cu indemnizaţie, faţă de 2.059 aflaţi în plată luna trecută.

De asemenea, rata şomajului în judeţ a ajuns la 2,25%, faţă de 1,55% în luna anterioară sau 1,26% în luna iunie.

Cu privire la şomaj, şeful AJOFM Arad spune că cel mai afectat este municipiul reşedinţă.

„Dacă anul trecut, circa 250 de şomeri din cei 700, pe care îi aveam lunar, erau din municipiu, acum din cei aproape 5.000 de şomeri, 70% sunt din municipiu. Constatăm astfel că, la nivelul municipiului Arad, avem de peste zece ori mai mulţi şomeri“, a mai spus Henteş.

La AJOFM Arad erau listate, marţi, 918 locuri de muncă puse la dispoziţie de 284 de firme, în creştere faţă de jumătatea lunii iulie, când erau circa 850 de posturi vacante.

„De la o lună la alta apar noi locuri de muncă, dar observăm că nu sunt ocupate, iar o cauză este în legătură cu faptul că şomerii nu mai au obligaţiile amintite mai devreme. Unele companii îşi reiau activitatea la parametrii apropiaţi cu cei de anul trecut, dar nu au candidaţi pentru posturi“, a spus Henteş.

Numărul locurilor de muncă disponibile în Arad este la mai puţin de jumătate faţă de media anului trecut, dar pentru prima dată de la declararea pandemiei, companii mari din domeniile automotive fac angajări.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.