Ziarul electronic al arădenilor

Regizorul arădean Tapasztó Ernő, premiat de Institutul Internațional de Teatru

Tapasztó Ernő, regizor – actor al Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház”, a primit Premiul „Hevesi Sándor“.

Premiul recunoaște munca artiștilor de a promova teatrul maghiar la nivel internațional.

Premiul „Hevesi Sándor“ este acordat anual cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, acesta fiind înființat în 1998 la inițiativa Centrului Maghiar al Institutului Internațional de Teatru.

În fiecare an, se acordă trei premii artiștilor și mediatorilor culturali care au realizat activități pentru recunoașterea și promovarea internațională a culturii teatrale maghiare. Artiștii nominalizați de teatre și organizații profesionale sunt selectați de un consiliu de administrație compus din reprezentanți ai Ministerului Resurselor Umane din Ungaria și ai Centrului Maghiar al Institutului Internațional de Teatru. Anul acesta, pe lângă actorul-regizor Tapasztó Ernő, au fost premiați și scenograful, designerul vizual Ágh Márton și cântărețul de operă Levente Molnár.

Tapasztó Ernő este directorul fondator al Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház”.

Publicul a avut ocazia să vadă producțiile sale la o serie de festivaluri internaționale de teatru majore. Sub conducerea lui, Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház” a câștigat aproximativ 60 de premii la festivaluri de teatru românești, maghiare și internaționale. Actorul-regizor arădean a fost nominalizat la premiu de către Compania de Teatru „Pinceszínház” din Szeged. Asociația de artă transfrontalieră „Szeged-Arad Színháztengely”, înființată de companiile de teatru din Arad și Szeged, în urmă cu doar câțiva ani, cu toate acestea, ei au prezentat deja publicului câteva coproducții interesante, captând și atenția breslei.

Câștigătorii anteriori ai Premiului Hevesi Sándor au fost Eszenyi Enikő (2001), Oszvald Marika (2003), Alföldi Róbert (2010), Bérczes László (2010), Mundroczó Kornél (2013), Vidnyánszky Attila și Tompa Gábor (2011) dintre artiștii din România.

De asemenea, Balog József, președintele Asociației MASZK din Szeged, directorul artistic al Festivalului Internațional de Teatru Thealter de la Szeged, care este și membru al Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház” a primit anul trecut Premiul Hevesi Sándor.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de  Aradi Kamaraszínház. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.