Ziarul electronic al arădenilor

Regina Ana a fost comemorată la biserica catolică din Săvârşin

Familia Regală a comemorat, duminică, cinci ani de la moartea Reginei Ana a României, Liturghia cu Recviem fiind oficiată la biserica catolică din Săvârşin de către părintele paroh Petru Muţiu.

Potrivit informațiilor făcute publice de Familia Regală a României, la Liturghia cu Recviem au luat parte Custodele Coroanei, Margareta, şi principele Radu.

De asemenea, au fost prezenţi primarul comunei, Ioan Vodicean, şi credincioşi catolici din diverse localităţi din Banat.

Regina Ana a încetat din viaţă la data de 1 august 2016. Funeraliile au avut loc pe 13 august, aceasta fiind înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei.

A copilărit în Franţa, dar în 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a urmat familia în Spania şi, ulterior, în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o şcoală de artă, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul şi istoria i le-a hărăzit. A participat la operaţiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfârşitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent şi a primit „Crucea de Război“ a Franţei.

L-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra, în noiembrie 1947. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, în Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participând întreaga Casă Regală a Greciei şi membrii ai familiilor Hesse şi Hanovra. Căsătoria a fost oficiată de Mitropolitul primat al Bisericii Elene, Înalt Preasfinţitul Damaskinos, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii.

La 10 iunie 2008, Regina Ana şi Regele Mihai au sărbătorit „Nunta de diamant“, după 60 de ani de căsnicie. La 10 iunie 2013, Majestăţile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsătorie, devenind, astfel, primii din întreaga istorie a regilor României care au sărbătorit vreodată „Nunta de Safir“.

foto: romaniaregala.ro

UPDATE: A murit Regina Ana. Avea 92 de ani

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.