Ziarul electronic al arădenilor

Recomandări pentru alegerea unui scaun auto sigur pentru copilul tău

Viața alături de copii este frumoasă, plină deopotrivă de satisfacții și provocări. Pentru a fi siguri că au la dispoziție toate cele necesare, părinții achiziționează din timp articole importante, precum căruciorul sau scaunul auto special, astfel încât să-i poată asigura copilului un transport confortabil și sigur.

În ceea ce privește deplasarea cu mașina, centura de siguranță nu este suficientă pentru copii – înălțimea lor este redusă față de cea a unui adult, iar acest lucru îi expune pe cei mici la riscuri de accidentare. Prin urmare, instalarea unui scaun auto pentru copilul tău este obligatorie prin lege și trebuie să știi ce anume trebuie să urmărești. În rândurile de mai jos vei găsi câteva recomandări pentru alegerea unui scaun auto sigur pentru copilul tău.

Compatibilitatea cu pasagerul

În privința cadrului oficial, trebuie să știi că legislația europeană fundamentează prin două directive – ECE R44 și ECE R129 – standardele de calitate și siguranță specifice scaunelor auto pentru copii. Clasificarea acestora se bazează, în principal, pe greutatea pasagerului:

  • Grupa 0 – include așa-numita “scoică”, creată pentru copiii cu greutatea sub 10 kg; aceasta se instalează pe bancheta din spate, invers față de sensul de mers; de obicei, o fixezi cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii;
  • Grupa 0+ – dedicată copiilor cu o greutate maximă de 13 kg, se poate instala folosind atât centura de siguranță, cât și sistemul Isofix, care este susținut de o bază metalică și o prindere stabilă în automobil;
  • Grupa 1 – pentru copiii cu greutatea între 9 și 18 kg; este prima grupă la care scaunul se poate monta cu fața către direcția de mers;
  • Grupa 2 – realizată pentru copiii care cântăresc între 15 și 25 kg, propune scaune auto în care este posibilă purtarea centurii de siguranță de către copii cu înălțimea sub 125 centimetri; scaunul de acest tip trebuie să aibă spătar, pentru susținerea și siguranța pasagerului;
  • Grupa 3 – specifică pentru intervalul de greutate 22-36 kg, conține înălțătoarele autonome, pe care copiii au cea mai mare libertate de mișcare.

Piața oferă și modele universale, care „cresc” alături de copil, oferindu-i siguranță în fiecare etapă. Este necesar un plus de atenție în privința ajustării pe înălțime a scaunului de acest tip, astfel încât copilul să aibă tot confortul necesar. Sunt scaunele auto care combină grupele – 0+/1/2/3 – și susțin pasagerii indiferent de greutate sau înălțime. Oricare ar fi alegerea ta, poți găsi cu ușurință orice model, inclusiv înălțător auto, în portofoliul distribuitorilor de profil.

Respectarea nevoilor familiei

Alegerea scaunului auto pentru copil o poți face, așadar, ținând cont de greutatea și de înălțimea sa – practic, vei schimba scaunul pe măsură ce va crește copilul. În schimb, dacă îți dorești atât confortul copilului, cât și avantajul de a beneficia de o singură investiție care să asigure necesitatea de transport pe termen lung pentru cel mic, e foarte probabil să decizi asupra unui model combinat, din clasa celor universale. În mod cert vei lua în considerare sunt aspecte de ordin estetic și practic, precum: culoarea, ergonomia, accesoriile, forma mânerelor etc.

Oricare ar fi decizia finală, îți recomandăm să achiziționezi unui scaun auto nou, omologat și cu garanție valabilă, pentru a evita un produs uzat, cu un trecut incert.

Compatibilitatea cu automobilul

Pe baza standardului ECE R44, instalarea unui scaun auto se face prin centura de siguranță a mașinii, iar compatibilitatea în acest caz poate fi:

  • Universală – scaun auto potrivit oricărui tip de autoturism;
  • Semi-universală – scaun potrivit doar anumitor tipuri de mașini, din cauza unor componente particulare de cuplare;
  • Specifică – scaun auto proiectat pentru un tip specific de autoturism; aspect posibil când scaunul are anumite funcții, iar mașina prezintă accesorii care nu există în alte automobile.

Conform normei ECE R129 i-Size, alături de compatibilitatea specifică, trebuie să mai iei în considerare încă două:

  • Universal ISOFIX – valabil pentru toate automobilele care permit atașarea scaunului auto la cele două puncte de ancorare din habitaclu;
  • Semi-Universal ISOFIX – sistem cu un picior de sprijin pentru ancorarea suplimentară a scaunului auto, greu de găsit în toate autoturismele.

În concluzie, un scaun auto sigur poate salva viața copilului tău în cazul nedorit al unui risc în timpul deplasării. Alegerea ta este esențială pentru cel mic și sigur îți va face viața mai ușoară în calitate de părinte. Gama extinsă de modele de pe piață ar putea genera o stare de confuzie în orice cumpărător, dar cu ajutorul acestor repere clare vei putea decide în cunoștință de cauză.

sursa foto: www.piqsels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.