Ziarul electronic al arădenilor

Recensământ. Structura etnică și confesională a populației rezidente a județului Arad

La Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate.

Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici.

Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 368.800 persoane (din totalul celor 410.100 persoane care formează populația rezidentă a județului Arad).

S-au declarat români 317.700 persoane (86,1%). Populația de etnie română este declarata în număr de 317.713 persoane, de etnie maghiară în număr de 25.731 persoane, de etnie romă – 16.747 persoane, de etnie slovacă – 3.310 persoane, alte etnii – 5.341 persoane.

Potrivit liberei declarații a celor 368.500 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Arad după limba maternă se prezintă astfel: pentru 89,5% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, pentru 6,9% limba maghiară, pentru 1,6% limba romani, pentru 0,9% limba slovacă – 1,1% alte etnii.

Structura confesională a fost declarată de 365.600 persoane din totalul populației rezidente a județului Arad și arată că 73,1% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă, 9,2% de religie penticostală, 7,5% – romano- catolică, 3,4% de religie baptistă, 6,8% alte religii.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcția Județeană de Statistică Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Populația județului Arad, în scădere. Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.