Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Protest spontan cu sute de participanţi, în cursul nopţii, faţă de noile restricţii

Câteva sute de tineri au participat, în noaptea de duminică spre luni, la un protest spontan în municipiul Arad, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor centrale de a interzice circulaţia după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Protestul a început aproape de miezul nopţii, când prin oraş au ieşit câţiva tineri cu maşinile şi au claxonat insistent pe străzi. Ulterior, acestora li s-au alăturat numeroşi alţi arădeni, iar cu toţii s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, unde au scandat «Libertate», «Fără mască» sau «Ieşiţi din casă dacă vă pasă». S-a scandat împotriva măsurilor decise recent de autorităţi privind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi împotriva lui Raed Arafat.

În jurul orei 1.00, prin centrul Aradului mărşăluiau peste 400 de persoane, care au făcut opriri în faţa unor instituţii, inclusiv în faţa Spitalului Judeţean, scandând. Pe tot traseul, ei au fost însoţiţi de maşini care claxonau.

Protestul spontan a durat până în jurul orei 2.30 dimineaţa şi a fost supravegheat de forţe de ordine.

Un prim protest organizat la Arad împotriva restricţiilor de circulaţia a avut loc vineri seara, când au participat peste 50 de persoane.

Municipiul Arad şi mai multe comune din judeţ aplică restricţiile de circulaţie după ora 20,00, conform noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 prevăzute în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit ultimei raportări a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Arad, municipiul are o incidenţă de 5,15 la mie a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 la 14 zile.

sursa: Agerpres

UPDATE

Un număr de 20 de amenzi au fost aplicate de către poliţişti la protestul care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în centrul municipiului Arad, în timp ce jandarmii analizează imaginile video înregistrate pentru a-i identifica pe cei care nu au respectat măsurile de protecţie sanitară.

„Douăzeci de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.240 de lei, au fost aplicate de poliţişti la protest“, a anunţat, luni, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Pe de altă parte, Jandarmeria Arad a anunţat că lucrează la identificarea şi sancţionarea participanţilor la protest care nu au respectat măsurile de protecţie sanitară, cum ar fi purtarea măştii.

„Permanent, pe timpul desfăşurării manifestaţiei de protest, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoştinţa participanţilor prevederile legale în vigoare, precum şi consecinţele legale ale nerespectării acestora. În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea persoanelor care au încălcat prevederile legale în vigoare. Facem precizarea că, pe timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară. Jandarmeria Arad va asigura în continuare condiţiile de siguranţă pentru exercitarea dreptului constituţional la liberă exprimare şi va urmări permanent respectarea de către participanţi a prevederilor legale“, a declarat purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, Dan Monoranu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.