Câteva imagini foto-tactile realizate pentru nevăzători vor fi montate pe clădiri emblematice din municipiul Arad, prima prezentare a lucrărilor având loc vineri, pentru persoane cu deficienţe de vedere.
Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat că doresc să promoveze patrimoniul cultural şi prin accesibilizarea unor clădiri folosind imaginile foto-tactile. Primele realizate şi prezentate sunt cu Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“, Gara Centrală şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară“.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, ai unei şcolii pentru nevăzători – Liceul Special ‘Sfânta Maria’ şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile.
„Un astfel de proiect este poate un pas mic pentru noi, dar unul mare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Toţi facem parte din această comunitate, toţi trebuie să ne bucurăm de patrimoniul pe care-l avem, iar datoria noastră, a celor din administraţia locală, este să încercăm să promovăm această moştenire culturală şi să o prezentăm în diferite forme“, a spus primarul interimar al Aradului, Călin Bibarţ.
Imaginile foto-tactile au fost fixate pe suporturi speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și urmează să fie montate la intrarea în aceste clădiri, însoțite de marcaje tactilo-vizuale de avertizare amplasate la o distanță adecvată de acestea.
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Arad, Florin Atimuţ, consideră că imaginile îi ajută pe cei cu deficienţe de vedere să îşi facă „o idee despre arhitectura oraşului“.
„Pentru copii, astfel de materiale sunt extrem de necesare pentru a-şi crea educaţia de mâine“, a mai spus Atimuţ.
La baza creaţiilor speciale stau tehnici specifice de interpretare a fotografiilor, prin suprapunerea peste imaginea fotografică a contururilor tactile şi a texturilor elementelor arhitectonice, reliefate apoi pentru a fi citite de persoanele nevăzătoare. Pe fiecare planşă este trecut şi numele clădirii pe care va fi instalată, scris în alfabetul Braille.