Ziarul electronic al arădenilor

Primii brazi vânduţi în pieţele din Arad sunt din import

Primii brazi de Crăciun vânduţi în pieţele din municipiul Arad sunt doar din import, aduşi din Danemarca, iar preţurile sunt mai ridicate decât anul trecut, în condiţiile în care transportul e mai scump, iar numărul comercianţilor este tot mai mic de la un an la altul, cei rămaşi afirmând că profiturile sunt minime sau inexistente.

În Piaţa „Mihai Viteazul“, primii brazi au fost descărcaţi din camioane în noaptea de joi spre vineri. Comercianţii i-au adus din Danemarca, însă sunt mai puţini decât anul trecut, când au rămas cu mulţi pomi nevânduţi. De altfel, în ultimii cinci ani, numărul comercianţilor de brazi din pieţe s-a redus constant, cei rămaşi afirmând că cererea este mai mică, pentru că oamenii au înlocuit pomii naturali cu cei din plastic.

Un alt comerciant care a scos primii brazi la vânzare spune că „afacerea nu mai e rentabilă“ şi că probabil e ultimul an în care va vinde.

Un brad de import cu o înălţime de 1,20 metri costă 110 lei, iar unul înalt de 1,80 metri costă 180 de lei, în timp ce pomii de peste doi metri ajung la 350 de lei.

Aceste preţuri sunt cu circa 15% mai mari decât anul trecut, comercianţii invocând costul de transport mai ridicat, din cauza scumpirii carburanţilor.

Anul trecut, în aceeaşi piaţă, brazii autohtoni de un metru costau 50 de lei, iar cei de doi metri, 150 de lei. Aceştia ar urma să ajungă în pieţele din Arad în jurul datei de 10 decembrie, însă doar câţiva comercianţi au închiriat locuri de vânzare.

Pentru cei care nu doresc să cumpere un brad, comercianţii vând şi crengi, cu 2 – 2,5 lei bucata.

Stelian Nistor, directorul Societăţii „Târguri, Oboare şi Pieţe“ Arad, aflată în subordinea municipalităţii, a declarat că în acest an se înregistrează cele mai puţine solicitări de locuri de vânzare de brazi.

„Dacă în anii trecuţi în pieţele din oraş vindeau brazi în jur de 40 de comercianţi, anul acesta avem doar zece. Dintre ei, cinci vor vinde brazi autohtoni. Scăderea interesului pentru comerţul cu pomi de Crăciun a fost foarte mare de la un an la altul. În acest an se vor vinde în doar şase pieţe din oraş“, a precizat Nistor.

Marile magazine din Arad care au de vânzare brazi naturali au preţuri mai mici decât cele din pieţe. Acestea pleacă de la 30 de lei pentru un pom de 1,30 – 1,50 metri şi ajung la 80 de lei pentru cei de doi metri.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.