Ziarul electronic al arădenilor

Primăria vrea să investească 75 de milioane de lei pentru extinderea sistemului de supraveghere video în Arad

Administrația locală intenționează să investească aproximativ 75 de milioane de lei pentru extinderea sistemului de supraveghere în municipiul Arad.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „SF – Extinderea sistemului de supraveghere video și infrastructură rețea de comunicații date/voce/software/video cu sistem de dispecerizare inclus va fi supus votului la următoarea ședință a Consiliului Local Municipal, programată pentru data de 28 februarie.

Conform proiectului, valoarea totală a investiției este de 74.950.332 lei (cu TVA), urmând să fie realizată din fonduri ale bugetului general și alte surse atrase în condițiile legii. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni și prevede montarea în municipiul Arad a 1.562 de camere de supraveghere.

De asemenea, proiectul include și achizionarea echipamentului tehnic, pentru funcționarea camerelor de supraveghere .

În raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre se arată că „principalul obiectiv al investiției îl constituie dezvoltarea și consolidarea unui centru economic puternic, stabil și diversificat, capabil să asigure prosperitatea și creșterea calității vieții aradenilor“.

„În acest moment, în municipiul Arad sunt amplasate un număr de 84 de camere de supraveghere video dintre care sunt funcționale doar 59. Prin actualul sistem de supraveghere este acoperită doar aproape jumătate din multitudinea punctelor de interes din Municipiul Arad, puncte de interes cultural, turistic, economic, social și nu în ultimul rând de interes pentru siguranța cetățeanului și siguranța în trafic, lucruri de care o cumunitate precum cea din Municipiul Arad nu se poate lipsi, cetățenii Aradului fiind sensibili la toate activitățile menționate mai sus, precum și pentru siguranța persoanelor vulnerabile la comportamente antisociale ale unor indivizi.

Se are în vedere extinderea supravegherii, ca urmare și a solicitărilor venite din partea cetățenilor, în vederea depistării și sancționării abaterilor privind regimul deșeurilor (gropilor autorizate de gunoi), dar și în vederea prevenirii/depistării infracțiunilor de furt în cartierele de blocuri, situate în zone periferice sau care se învecinează cu zone cu populație pauperă, predispusă la săvârșirea unor astfel de fapte.

De asemenea, există semnale provenind din partea unor cetățeni și promovate în mass-media locală, privind posibile contravenții apărute pe pista de biciclete situată pe faleza Mureșului, începând cu zona fostei Fabrici de Zahăr și continuând spre Pădurea Ceala (distrugeri de mobilier urban, a sistemului public de iluminat, acces auto sau curse de motociclete/mopede prin zona destinată bicicletelor, depozitare ilegală de deșeuri provenite din construcții, etc.).

Mai mult, Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad a solicitat sprijinul Primăriei Municipiului Arad pentru limitarea accesului auto în zonele periferice pentru a depozita ilegal deșeuri și identificarea și sancționarea celor care transportă și depozitează ilegal deșeuri în aceste zone, respectiv limitarea accesului auto pe pistele de biciclete“, se mai arată în raport.

Conducerea USR Arad susține că administrația municipiului Arad dorește să plătească nu mai puțin de 75 de milioane de lei pentru un sistem de supraveghere video, de aproape 20 de ori mai mult decât a cheltuit primarul Bolojan în Oradea.

„Pe ordinea de zi a ședinței CLM de vineri se găsește un proiect cu adevărat faraonic prin dimensiunea costului pe care administrația locală pare dispusă să-l achite. Este vorba de un sistem de supraveghere video, menit să-l înlocuiască pe actualul, mult mai mic și în mare parte nefuncțional. În principiu, vorbim de o investiție absolut necesară oricărui oraș civilizat, pe care noi o considerăm utilă municipiului Arad. Însă nu putem fi de acord cu prețul imens pe care ar trebui să-l suporte arădenii. Dacă raportăm cele 75 de milioane de lei la populația orașului, fiecărui arădean, de la nou născut la pensionar, îi va reveni un cost de peste 500 de lei.

Întregul proiect depășește cu 50% costul final al stadionului UTA. Doar pentru serviciile de comunicații de date ale sistemului video, Primăria pare dispusă să plătească anual peste 5 milioane de lei, adică de zece ori mai mulți bani decât a bugetat pentru reparația școlilor din Arad. Acești bani ar fi suficienți pentru a construi o școală mai mică sau o secție a unui spital.

Având în vedere că același sistem, e drept, cu mai puține camere dar cu facilități mai multe (citirea numerelor de înmatriculare pentru supravegherea traficului), a fost implementat de Oradea cu numai 4,2 milioane de lei, ne adresăm și vă adresăm și dumneavoastră întrebarea din titlu: unde-i prostul și unde-i hoțul?“, se arată într-un comunicat de presă remis de USR Arad.

Proiectul de hotărâre poate fi văzut AICI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.