Ziarul electronic al arădenilor

Primăria din Viena atrage turiştii prin diverse evenimente

Rathaus (Primăria) din Viena a fost construită între anii 1872-1883 de către Friedrich von Schmidt în stilul historismului.

Exteriorul, şi înainte de toate turnul, au fost inspirate de tradiţia flamandă a primăriilor în stil gotic, cu scopul de a se încadra în rândul tradiţiei Evului Mediu a oraşelor libere. Secţiunea clădirii cu cele 7 curţi este însă conformă cu cea a palatelor baroc. Sala de ceremonii a primăriei, cu statuile personalităţilor Vienei, este cea mai mare sală de pe Ring şi aici au loc mereu evenimente importante (circa 800 într-un an), cum sunt balurile, de exemplu Life Ball, cea mai mare gală în scop caritativ împotiva AIDS din Europa, care este sărbătorită în mai multe încăperi. În vârful turnului de 98 metri este aşezat Rathausmann (omul primăriei) o statuie de 3,5 metri în forma unui purtător de stindard în armură. Se pare că a fost construită după modelul împăratului Maximilian I, astfel cu soclu şi statuia turnul ajunge la 103,3 metri. Clădirea, construită din cărămidă şi îmbrăcată în piatră naturală, are o lungime de 152 metri şi o lăţime de 127 metri, 1.575 de încăperi şi 2.035 de ferestre, iar costurile de construcţie au fost de aproximativ 14 milioane de guldeni (circa 123,5 milioane euro). Primăria este luminată de 4.000 de corpuri de iluminat (între 40 şi 1.000 watti). Piaţa din faţa Primăriei din Viena a servit în secolul al XIX-lea ca loc de paradă şi a fost cedată  instituției de împărat cu greu şi numai după intervenţia primarului de atunci, mai ales ca se punea în discuţie cine preia costurile proiectului stradal de cerc (Ring), oraşul sau monarhia.

În faţa Primăriei se află Rathauspark (Parcul Primăriei), amplasat exact vis a vis de Burgtheter, Teatrul Naţional, una dintre cele mai valoroase scene din Europa şi după Comedia – Franceză a doua cea mai veche din Europa şi prima ca mărime de limba germană. În acest parc au fost expuse statuile a 8 personalităţi din istoria austriacă.În faţa Primăriei au loc de-a lungul anului o mulţime de evenimente care atrag vienezii să petreacă timpul liber în mod cât mai plăcut: de la festivalul de vară, până la târgurile de Crăciun, de la patinoar artificial în aer liber, până la festivalul bicicletelor, se oferă pentru toţi câte ceva.

Târgul de Crăciun din Piaţa Primăriei este un punct culminant pentru toi cei ce vor să paticipe la o mare sărbătoare. În culisele unicat ale teatrului Burg şi ale clădirii impozante a Primăriei, cu o ofertă deosebit de bogată, acest târg are un anume flair care îl face unic. Aromele gustoase de punci, turtă dulce, migdale şi miere aduc tuturor vizitatorilor atmosfera de Crăciun.

Până în 24 decembrie, în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 15.30 şi 19.00, iar în 24 decembrie până la 16.30, la Rathaus, în sala festivă, are loc o manifestare culturală internaţională cu cântece de Crăciun, la care participă 90 de coruri din Austria, din alte ţări europene şi USA.

În acest an, printre participanţi se află şi corul Lira din Lipova, judeţul Arad, care va cânta în seara zilei de 17 decembrie. Intrarea este liberă.

Rodica Roşca

AICI FOTO CU PRIMARIA DIN VIENA

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.