Primăria Municipiului Arad şi-a exprimat intenţia de a cumpăra fosta casă a lui Ştefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, scoasă la licitaţie din cauza datoriilor pe care le au proprietarii la bugetul local.
„Primăria Arad îşi va exprima dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea imobilului de pe strada Ştefan Cicio Pop nr. 3. Până la data licitaţiei se vor verifica toate documentele imobilului, deoarece pe lângă datoriile pe care actualii proprietari le înregistrează la bugetul local, sunt restanţe şi faţă de alte entităţi. Vrem să avem o situaţie clară, astfel încât imobilul să poată trece în patrimoniul municipalităţii arădene cu o situaţie juridică clară“, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, ca reacţie la informaţiile apărute încă de miercuri în presă.
Potrivit unui anunţ publicat de Primăria Arad, licitaţia va avea loc în 28 ianuarie 2022 şi este organizată de Direcţia Venituri – Serviciul Urmărire Venituri.
Anunţul pecizează că proprietarul are domiciliul în Italia, iar imobilul „a fost indisponibilizat prin procesele verbale de sechestru nr. 89385/25.03.2019, nr. 582969/26.08.2021 şi nr. 742047/15.11.2021“.
Imobilul, situat în zona ultra-centrală a municipiului Arad, pe strada care poartă chiar numele lui Ştefan Cicio Pop, are un teren de 544 metri pătraţi şi o casă de 438,38 metri pătraţi, iar preţul de la care va porni licitaţia va fi de 1.080.000 lei (218.000 euro) fără TVA.
Contactaţi de Agerpres, reprezentanţii Primăriei Arad au precizat, miercuri, că imobilul este monument istoric şi că datoriile acumulate de proprietari sunt din impozite şi taxe locale neplătite pentru mai multe proprietăţi pe care le au în municipiul Arad. Administraţia locală nu poate da publicităţii date cu caracter privat referitoare la datoriile acumulate în ultimii ani, dar a precizat că încercările de a-i contacta pe proprietari nu au avut succes.
Casa care a aparţinut lui Ştefan Cicio Pop a servit, în toamna anului 1918, şi drept sediu al Consiliului Naţional Român Central.
Casa care a aparţinut lui Ştefan Cicio Pop, scoasă la licitaţie pentru datorii