Ziarul electronic al arădenilor

Pompele submersibile: când și cum le folosim pentru a ne ușura munca în gospodărie

După cum sugerează și denumirea, o pompă submersibilă este un dispozitiv menit sa pompeze lichide de la adâncime către suprafața, care funcționează complet imersată in lichidul de pompare.

Principala caracteristică a acestui tip de pompă este motorul închis ermetic printr-un sistem de sigilii mecanice, ce îl protejează de lichidul de pompare, pentru a nu se scurt-circuita.

Pompele submersibile reprezintă soluția ideală pentru pomparea apei de la adâncimi mari, astfel încât pot fi folosite în mai multe moduri , atât pentru uz casnic, cât și pentru uz agricol și industrial.

Comparativ cu un hidrofor, ce se instalează în afara apei și aspiră și pompează apa, pompele submersibile se instalează direct în lichidul ce trebuie pompat și cu ajutorul unui rotor alimentat de către motor, împinge apa către suprafață.

Acest proces este mult mai eficient din punct de vedere energetic, pentru că pompele submersibile se folosesc direct de presiunea apei pentru a o ridica la suprafață.

Tipuri de pompe submersibile

În funcție de activitatea la care va fi folosită, există mai multe tipuri de pompe. Pentru a face o alegere potrivită, este necesar să țineți cont pentru ce anume o veți folosi, tipul de apă drenată (curată sau murdară), precum și cantitatea acesteia. Pompele pentru apă curată sunt folosite de obicei pentru fântâni sau puțuri, pentru pomparea apei de consum sau irigații. Pompele pentru apă murdară se utilizează pentru drenarea apei din canalizări sau lacuri.

Principalele componente ale unei pompe submersibile sunt motorul, ce este protejat ermetic de o serie de garnituri impermeabile, rotorul propriu-zis, ce are rolul de a împinge apa la suprafață, carcasa exterioară, care este fabricată din diverse materiale sau aliaje și cablul electric de alimentare. Pe lângă aceste componente, în funcție de tipul de pompă aleasă, veți primi și un panou de control pentru pompa submersibilă care are rolul de a porni dispozitivul și de a proteja tot sistemul de variațiile de tensiune ce pot apărea. În cazul în care pompa achiziționată nu dispune de un asemenea panou, pe site-ul celor de la Shop-einstal.ro găsiți o gamă largă de panouri și tablouri de comandă, pentru mai multe categorii de pompe, în funcție de puterea de drenare.

Cele mai comune 3 utilizări ale pompelor submersibile

  1. Irigațiile – indiferent că dețineți o grădina de dimensiuni mici sau hectare întregi de teren agricol, pompele submersibile sunt alegerea ideală pentru a vă asigura o irigare eficientă. Alimentarea cu apă se poate realiza dintr-un bazin special conceput, un lac sau orice sursă de apă disponibilă în apropiere.
  2. Pomparea apei din fântâni – dacă dispui de o sursă de apă subterană ce te poate ajuta în gospodărie, vei avea nevoie de o modalitate de a o aduce la suprafață, iar pompele submersibile sunt soluția ideală pentru acest lucru, fără un consum prea mare de energie.
  3. Drenarea acumulărilor de apă – pompele submersibile sunt utilizate și in drenajul apei murdare în urma ploilor abundente, a inundațiilor, a apei pline de reziduuri din canalizări.

În concluzie, pompa submersibilă este un dispozitiv indispensabil în gospodăria fiecăruia, ce poate avea mai multe întrebuințări, fie că vorbim de pomparea apei potabile sau reziduale, așa că, înaintea de achiziționare, documentează-te și alege varianta care să se potrivească nevoilor tale.

sursa foto: Pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.