Ziarul electronic al arădenilor

Poliţistul care ar fi torturat un om, decedat ulterior, încearcă să scape de controlul judiciar

Poliţistul local din Arad care a fost trimis în judecată după ce ar fi torturat un bărbat, care a murit ulterior, încearcă să scape de controlul judiciar, după ce în februarie a convins instanţa să îl scoată din arestul preventiv pe perioada procesului.

Florin Liber (29 de ani) a fost trimis în judecată în decembrie 2023, în stare de arest preventiv, pentru tortură urmată de moartea victimei. După mai multe luni în care a cerut instanţelor eliberarea din arestul preventiv, în februarie 2024 Curtea de Apel Timişoara a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar. Judecătorii i-au impus inculpatului să respecte mai multe obligaţii, între care să nu se apropie şi să nu comunice cu anumiţi martori şi părţi civile din proces. Totodată, i-a fost interzis să mai exercite funcţia de poliţist sau să poarte arme.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, în 11 aprilie, Tribunalul Arad a decis să menţină controlul judiciar, însă fostul poliţist a depus contestaţie în cursul zilei de luni, care se va judeca la Curtea de Apel Timişoara.

La începutul lunii octombrie 2023, poliţistul local Florin Liber a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei, după ce la mijlocul lunii iulie 2023 a ridicat de pe stradă un bărbat care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt, victima suferind, între altele, ruptură de cord.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 5 octombrie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, administratorul unei case de schimb valutar din Piaţa Gării a sesizat telefonic Poliţia Locală despre comportamentul agresiv al unui bărbat ce consuma substanţe halucinogene din pungă şi agasa trecătorii. A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, „care după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, a condus-o la sediul D.G.P.L Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale”.

Procurorii arată că la sediul Poliţiei Locale, doi dintre membri echipajului l-au bătut pe bărbat, care era încătuşat.

„Agentul L.F.N. (Liber Florin Nicolae – n.r.) i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L.F.N. în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L.F.N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”, preciza comunicatul.

La solicitarea unui alt poliţist, a sosit o ambulanţă, iar bărbatul bătut a fost luat cu targa şi dus la spital, unde a murit a doua zi.

„Moartea numitului M.M.V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului, urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism târât, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice. Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă.

Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)”, se precizează în raportul medico-legal.

În octombrie, familia victimei a anunţat că cere în instanţă despăgubiri morale de un milion de euro de la Primăria Arad, în subordinea căreia se află Poliţia Locală. De altfel, în procesul început în decembrie, Primăria Arad şi Direcţia Generală Poliţia Locală figurează ca „părţi responsabile civilmente”.

sursa: Agerpres

Poliţist local din Arad, reţinut după ce ar fi torturat un bărbat care apoi a decedat

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.