Ziarul electronic al arădenilor

Poliţia Locală din Arad va filma intervenţiile la sesizări de ordine şi linişte publică

Poliţiştii locali din municipiul Arad, care se deplasează la scandaluri, sunt obligaţi să filmeze intervenţiile, iar pentru asta este trimis special un echipaj care doar înregistrează cu telefonul.

Decizia a fost luată după ce un agent a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei.

Măsura este anunţată într-un raport scris de directorul Poliţiei Locale, Adrian Toma, „la solicitarea expresă“ a viceprimarului Lazăr Faur, în urma decesului bărbatului bătut de trei poliţişti locali.

Conform raportului semnat de şeful Poliţiei Locale Arad şi transmis Primăriei, printre măsurile adoptate în urma tragediei se numără decizia de a se achiziţiona bodycam-uri pentru fiecare agent cu atribuţii de ordine publică şi circulaţie.

Până la achiziţie, s-a decis „obligativitatea ca la intervenţiile efectuate la sesizări de ordine şi linişte publică să plece automat două echipaje, unul dintre poliţiştii locali având rolul de a înregistra cu telefonul de serviciu intervenţia permanent, până la finalizarea acesteia“.

„Înregistrările respective se descarcă pe un terminal dedicat, gestionat de un poliţist local anume stabilit şi se auditează, în cel mai scurt timp, de către şeful ierarhic (dar nu mai târziu de 24 de ore)“, se arată în raport.

Totodată, s-a solicitat Primăriei Arad să reevalueze modul de desfăşurare a testării psihologice a poliţiştilor locali, „în sensul organizării acesteia la standardele cerute pentru angajaţii Poliţiei Române“.

Acelaşi document transmis Primăriei precizează că poliţistul local aflat în prezent în arest a intrat în concediu medical imediat după incidentul din 14 iulie, apoi şi-a luat concediu de odihnă până în 30 septembrie, după care a anunţat că a intrat din nou în concediu medical. Ulterior arestării pentru 30 de zile, la începutul lunii octombrie, a fost suspendat din funcţie.

Ceilalţi doi poliţişti implicaţi în bătaie, care sunt cercetaţi în libertate, au fost alocaţi pentru alte activităţi decât cele care presupun relaţia directă cu publicul.

Totodată, Poliţia Locală anunţă că se află în etapa finală implementarea unui sistem integrat de gestionare a sesizărilor transmise echipajelor, parte a unei platforme informatice aparţinând Primăriei Arad. Acest program, instalat şi pe autoutilitarele Poliţiei Locale, va face posibilă transmiterea imediată, printr-un sistem de tip GATEWAY, a aspectelor ce ţin de competenţa altor instituţii în gestionarea situaţiilor de tipul celei din 14 iulie.

La începutul lunii octombrie, un poliţist local în vârstă de 29 de ani din municipiul Arad a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei, după ce la mijlocul lunii iulie a ridicat de pe stradă un bărbat care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt, victima suferind, între altele, ruptură de cord.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 5 octombrie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, incidentul a avut loc în 14 iulie, când o persoană de la o casă de schimb valutar din zona Gării Arad a sunat la Poliţia Locală pentru a sesiza „comportamentul agresiv“ al unui bărbat ce ar fi consumat substanţe halucinogene din pungă şi ar fi agresat trecătorii.

A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, „care, după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, au condus-o la sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale“.

„La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei din municipiul Arad, echipajul ajunge la ora 20,10, unde în parcarea interioară, doi dintre membrii echipajului exercită acte de violenţă asupra persoanei vătămate, care era încătuşată cu mâinile la spate. Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii.

Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate, a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L F-N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care e posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă“, se arăta în comunicat.

Poliţist local din Arad, reţinut după ce ar fi torturat un bărbat care apoi a decedat

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.