Ziarul electronic al arădenilor

Plimbare prin centrul Vienei, pe urmele lui Beethoven

Pe urmele lui Ludwig van Beethoven (1770–1827), prin centrul Vienei, se pot vedea locuri interesante, locurile în care el a fost pe culmile succesului, locurile pe care le-a frecventat și locurile legate de existenţa compozitorului în capitala austriacă.

De mers este cam o oră și 30 minute pe jos sau cu tramvaiul 37, cam 30 de minute. Beethoven a ajuns la Viena de la Bonn pentru prima oară la 17 ani, pentru a lua lecții de la Mozart.

Din păcate, nici nu a ajuns cu bine că a şi trebuit să se întoarcă din cauza mamei lui, care era pe moarte. La 22 de ani a revenit ca elev a lui Haydn, căci Mozart murise între timp și, de data aceasta, a rămas pentru totdeauna.

Stephansplatz

Începeți plimbarea la Stephansplatz (se ajunge cu metroul U1 și U3). Câţiva pași mai departe (peste Lugeck și Bäckerstrasse) se ajunge la piața Dr. Ignaz – Seipel -Platz.

Privind de jur împrejur, de aici se poate vedea Universitätskirche (Jesuitenkirche 1627), o biserică romano-catolică în stil baroc timpuriu, care a primit numele de biserica universității, deoarece se afla plasată lângă Universitatea veche.

Tot aici se poate vedea clădirea Stadtkonvikt,  un internat unde Franz Schubert, la 11 ani, între 1808 și 1813, și-a început studiile muzicale ca și cântăreț în cor, dar și Academia austriacă de științe (Österreichische Akademie der Wissenschaften- ÖAW), o instituție de seamă de cercetare universitară din Austria, unde lucrează mai mult de 1.100 de angajați, la diverse de cercetare.

Membrii acestei academii sunt cercetători din ţară și din străinătate, care alcătuiesc o comunitate de o înaltă competenţă profesională.

Sala festivă deosebită poate să fie vizitată zilnic, de la 8.00 la 17.00.

Aici au avut loc și evenimente muzicale de excepție, cum ar fi ultima reprezentație dată de Josef Haydn. Tot aici, el fost sărbătorit la cea de-a 76 aniversare cu o reprezentație speciala a „Creației” sale, la care a participat întreaga „lume bună” vieneză.

Chiar și Beethoven, care la acea dată avea 38 de ani, s-a înclinat în faţa fostului său profesor, ca apoi, cinci ani mai târziu, să sărbătorească, la rândul lui, tot acolo, un succes triumfal cu Simfonia a 7-a, dirijată de el însuși.

Din păcate, aplauzele nu putut să le mai audă, căci surzise între timp.

Stadtpark

Urmând traseul, mergeți pe Bäckerstrasse, până la Stubenring. De aici puteți, după preferință, să continuați drumul pe jos până la Karlsplatz sau să luați tramvaiul 2.

Pe jos, dacă traversați Stadtpark (parcul orașului) în diagonală, puteți vedea statuile unor muzicieni de renume: Anton Bruckner, Franz Lehar, Robert Stolz, Franz Schubert și, bineînțeles, a „regelui valsului”, Johann Strauss.

Când Beethoven a murit, micuțul „Schani” (numele vienez pentru Johann) abia împlinise 3 ani.

De la parcul central Stadtpark, de-a lungul străzii Lothringerstrasse, ajungeți în Beethovenpark (Parcul Beethoven), un areal reprezentativ de circa 3.700 de metri pătraţi, deschis în anul 1901.

Statuia lui Beethoven se află în centrul parcului, cu fața spre spre clădirea Konzerthaus (Casa de concerte).

Statuia a fost descoperită în 1880. Cel care a făcut posibilă această descoperire a fost un alt coleg musician, Franz Liszt (1811 – 1886), care a donat încasările ultimului lui concert din 16 martie 1877, cu ocazia a aniversării a 50 de ani de la moartea lui Beethoven, pentru terminarea statuii.

Conform unei anecdote, povestită adesea, Beethoven a fost încântat de „copilul minune” Franz Liszt și l-ar fi felicitat și sărutat pe frunte, după un recital la pian, o onoare specială din partea maestrului, care l-a motivat pe Liszt toată viaţa să susțină în mod deosebit compozițiile lui Beethoven.

Haus der Musik

Mergând de-a lungul străzii Schwarzenbergstrasse, până la colţul Seilerstätte/Krugerstrasse, și apoi pe Seilerstätte, la nr. 30 o să găsiți Haus der Musik (Casa Muzicii), deschisă zilnic, de la 10.00-22.00.

Aceasta a fost inaugurată în anul 2000 și este primul muzeu al sunetelor din lume.

Casa Muzicii se află în orașul vechi, în Palatul Erzherzog Carl, în care, acum 150 de ani, a trăit Otto Nicolai, cel care a înființat Filarmonica vieneză (Wiener Philharmoniker), motiv pentru care, la etajul I al cădirii, se află Muzeul Filarmonicii.

Haus der Musik  a fost distinsă cu Premiul muzeului austriac, un premiu în valoare de 35.000 euro, care se acordă din 2 în 2 ani, de Ministerul Culturii și Artelor.

În acest muzeu, pe 5.000 de metri pătraţi, sunteți introduși în lumea muzicii, de la primele sunete scoase de oameni, până la muzica zilelor noastre.

Patru universități austriece, două institute străine, muzicieni și cercetători muzicali, arhitecți, studenți, tehnicieni de ton, artiști din multimedia, dar și alte zone, au fost prinși în dezvoltarea acesteia.

Pe patru etaje puteți să auziți sunete fascinante, de la cele mai simple, până la muzica viitorului. Bineînțeles că sunt prezentați și Haydn, Mozart, Schubert, Strauss, Mahler și nu în cele din urmă, Beethoven. Aici se poate vedea pe o hartă mare a orașului cât de des maestrul și-a schimbat locuințele în Viena.

Seccesion

Trecând prin Krugerstrasse ajungeți la Kärntner Strasse și, pe lângă Operă, în pasajul pentru pietoni de sub Ringstrasse și Karlsplatz, unde alegeți ieșirea „Secession“ (1., Friedrichstrasse 12).

Aceasta a fost construită în 1897/98 (arhitect Joseph Olbrich) și poate fi recunoscută de departe după impozanta cupă aurie.

Seccesion este o asociație a artiștilor plastici de la sfârșitul secolului al XIX-lea, de la care pleacă varianta vieneză a stilului Jugend.

Motto-ul acestei asociații a fost „Timpul cu arta lui.  Arta cu libertatea ei”.

Aici se poate vedea o friză lungă de 34 m și înaltă de 2 m „Beethovenfries“, dedicată de Gustav Klimt lui Beethoven și Simfoniei a IX-a, cu prilejul Expoziției Beethoven din 1902.

Se poate vizita de marți până duminică și în zilele de sărbătoare, de la ora 10.00, până la ora 18.00.

Teatrul tradiţional vienez

Numai câțiva metri mai departe, pe Linke Wienzeile (partea din stângă a râului Viena), se ajunge la Theater an der Wien (6., Linke Wienzeile 6), un teatru tradițional vienez, unul dintre cele mai importante locuri pentru spectacole de operă, operetă și concerte de toate genurile.

Aici au fost prezentate pentru prima dată concertul său de violină și opera „Fidelo”.

Între anii 1803/4, în care Beethoven a lucrat la opera sa, a și locuit temporar în acestă casă.

Dacă traversați Linke Wienzeile, vă găsiți în mijlocul pieței Naschmarkt (sâmbăta este aici piața de vechituri, duminica este închis), unde se găsește, atât piața liberă de produse alimentare, cât și o mulțime de mici localuri vieneze.

Pe Kettenbrückengasse, la numărul 6, se află locuința în care a murit Schubert. Casa poate fi vizitată miercurea și joia, de la 10.00 la 13.00 și de la 14.00 la 18.00.

Pasqualatihaus

Dacă timpul nu este frumos sau nu aveți destul timp la dispoziție, puteți să o luați pe scurtătură și să mergeți cu metroul direct la Pasqualatihaus (Casa  Pasqualati).  Pentru a ajunge, mergeți înapoi la pasajul pietonal de sub Karlsplatz și luați metroul 2 (U2), până la Schottentor, unde alegeți ieșirea „Dr.-Karl-Lueger-Ring“, iar de acolo sunt doar câțiva pași până la Mölker Bastei și Pasqualtihaus (vizavi de  Universitate).

Academia de Arte Plastice

Dacă continuați plimbarea pe jos, de la Secession treceți pe lângă intrarea la pasajul subteran și de-a lungul străzii Friedrichstrasse, mergeți până la Nibelungengasse.

Această stradă duce la Akademie der bildenden Künste (Academia de Arte Plastice), în a cărei galerie se găsesc în jur de 340 de tablouri de Tizian, Rubens, van Dyck și Hieronymus Bosch și care trebuie neapărat vizitată.

Într-un părculeţ mic, în faţa intrării la Academie, se află monumentul poetului Friedrich Schiller (1759-1805), statuie care privește direct spre Opernring, unde se găsește monumentul poetului Wolfgang von Goethe (1749-1832).

Ambii poeți au jucat un rol deosebit în operele lui Beethoven. Schiller l-a inspirat pe Beethoven cu Oda Bucuriei, punctul culminant al Simfoniei a IX-a, iar Goethe i-a sugerat mai multe melodii, cum este uvertura Egmont.

Nu departe de monumentul lui Goethe se află intrarea la Burggarten, cu monumentul lui W.A. Mozart (1756 – 1791), cel care a fost mereu admirat de Beethoven.

Albertinaplatz

Traversând Burggarten, spre ieșirea Albertina, ajungeți la Albertinaplatz. Aici găsiți nu numai muzeul Albertina cu încăperi ceremoniale de pe vremea habsburgilor și expoziții de artă deosebite, ci și tradiționalele cafenelele Cafés Tirolerhof și Café Mozart, dar și un punct de informare turistică (Tourist-Info).

Tot în locul acesta s-a aflat, între 1783 și 1868, Kärntnertor Theater, unde Beethoven a dirijat în premieră mult apreciata Simfonie a IX-a.

Câțiva pași în sus, pe Augustinergasse, se ajunge la Österreichischen Theatermuseum (Muzeul Teatrului austriac), în Palais Lobkowitz (1., Lobkowitzplatz 2, care poate fi vizitat, zilnic, în afara zilelor de marți, de la 10.00 la 18.00).

Iubitorii de teatru pot să găsească aici obiecte din lumea teatrului, operei și operetei.

La etajul I se află Eroica-Saal (Sala Eroica), unde Beethoven a dirijat pentru protectorul său Franz Joseph Maximilian Fürst Lobkowitz, o premieră privată a Simfoniei sale a III-a (“Eroica”).

Datorită unei rente generoase pusă la dispoziție de prinții Lobkowitzsi și Kinsky, precum și de arhiducele Rudolf, Beethoven a rămas în Viena.

De-a lungul străzii Augustinerstrasse se ajunge la Josefsplatz. Aici se află intrarea la Spanischen Hofreitschule (şcoală de călărie spaniolă) și la „Grossen” și „Kleinen Redoutensaal“ (denumire germană veche pentru sala de bal).

În Redoutensaal, Beethoven a sărbătorit, în 1814, un succes senzațional cu o simfonie care în zilele de astăzi este prezentată rar, “Wellingtons Sieg oder Schlacht bey Vittoria“ (Victoria lui Wellington sau Bătălia de la Vittoria).

Prietenul său Schindler a declarat la vremea aceea că strigătele de entuziasm din timpul concertului au depășit cu mult tot ceea ce s-a auzit până atunci la o prezentare muzicală.

Doar Beethoven nu a putut să mai audă aceste accese de încântare, pentru că, la 44 de ani cât avea pe atunci, era deja surd.

Michaelerplatz

Pentru Michaelerplatz, la care se ajunge mai departe, trebuie să rezervați un pic de timp.

Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Viena, unde, pe vremuri, a existat teatrul vechi „alte Burgtheater“(1748-1888) și unde marii compozitori Gluck, Haydn și Mozart s-au bucurat de prezentarea compozițiilor lor în prima audiție.

La 29 martie 1795, în acest teatru, un muzician deosebit de talentat de 24 de ani a uimit publicul. Era prima sa apariție oficială în Viena și în programul de atunci se putea citi: „Un concert nou la pian-forte, cântat de maestrul Ludwig van Beethoven și invenția sa”.

Café „Central“

De aici puteți face un mic ocol să vedeți cafeneaua Café „Central“ , o cafenea tradiționala în Palais Ferstel (Palatul Ferstel), deschisă în 1876, și care la începutul sec. al XX-lea a fost un iubit punct de întâlnire a personalităților din artă, literatură, politică și știință, printre ei fiind Arthur Schnitzler, Sigmund Freud, Peter Altenberg sau Leo Trotzki.

Puţin mai departe ajungeți la Freyung, unde, în Palais Kinsky, a locuit prințul Ferdinand Kinsky, cel care a plătit cea mai mare parte din pensia anuală pe care o primea Beethoven.

Trecând prin Schottengasse spre Mölker Bastei, la nr. 8 se afla Pasqualatihaus, unde, la etajul 4, Beethoven a trăit opt ani și o parte din locuința de atunci este acum muzeu în care se găsesc multe din lucrurile personale ale compozitorului.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 18.00.

Baronul Pasqualati, proprietarul casei, i-a oferit prietenului său Beethoven posibilitatea de a locui aici, avantajos, ceea ce muzicianul a și făcut-o, începând din 1804, când a locuit la adresa aceasta de mai multe ori.

Aici a compus „Fidelio”,  a lucrat la mai multe simfonii, la concertul de violină și a compus „Für Elise”.

Beethoven a lăsat posterității o moștenire muzicală deosebită. Compozițiile sale geniale fac ca el să fie unul dintre cei mai cântați compozitori din lume.

Notă: întrebați la  hotel sau la punctul de informare pentru turiști din piața Albertina  – Albertinaplatz, zilnic, de la 9-19.00, și cereți un plan al orașului, gratis, Gratis-Stadtplan și un program cu evenimentele actuale (aktuellen Veranstaltungen).

Chiar și un bilet combinat ( Wien-Karte) vă poate fi de ajutor, cu 19,90 euro puteți călători liber 72 de ore cu metroul, autobuzul și tramvaiul și puteți avea și reduceri la muzee, teatre, concerte, la cumpărături în cafenele și restaurante.

text: Rodica Roșca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.