Pierderea auzului la copii este o problemă gravă, ce poate avea efecte de durată asupra dezvoltării și a calității vieții lor.
Poate fi temporară sau permanentă și poate varia în intensitate.[5] Există mai mulți factori care pot afecta auzul celor mici, iar în acest articol vă vom vorbi despre câteva dintre posibilele cauze ale surdității la copii.
- Otita medie
Otita medie este o infecție sau inflamație a urechii medii care poate fi cauzată de bacterii sau virusuri. Această afecțiune este foarte frecventă în rândul copiilor și poate duce la pierderea auzului dacă nu este tratată corespunzător.Există o serie de factori care pot crește riscul de otită medie la copii. Printre aceștia se numără expunerea la fum de țigară, alergiile, răcelile frecvente și infecțiile tractului respirator superior. Copiii care frecventează colectivități precum creșe sau grădinițe pot fi mai expuși riscului de otită medie din cauza contactului cu alte persoane infectate.
Prevenirea și tratarea la timp și corect a otitei medii sunt extrem de importante pentru a preveni complicațiile și pentru a proteja auzul copilului.Vaccinarea împotriva unor agenți patogeni comuni, menținerea unei igiene corespunzătoare a urechii, respectarea măsurilor de prevenție a răcelilor și a altor afecțiuni asociate cu otita medie, precum și evitarea expunerii la fum de țigară pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a acestei infecții.[2]
2. Expunerea la zgomote puternice
Expunerea la zgomote puternice reprezintă o problemă semnificativă pentru sănătatea auditivă a copiilor. Când nivelul zgomotului este prea ridicat, în special atunci când acesta depășește 85 de decibeli (dB), celulele ciliate din urechea internă, responsabile de convertirea sunetului în semnale electrice care sunt apoi transmise creierului, sunt deteriorate, ceea ce duce la pierderea auzului. Cu cât nivelul de zgomot este mai mare și cu cât perioada de expunere este mai lungă, cu atât riscul de a dezvolta pierderea auzului este mai mare.[1]
Pentru a preveni deteriorarea auzului datorată expunerii la zgomote puternice, se recomandă în primul rând limitarea timpului petrecut de copii în medii zgomotoase. De asemenea, utilizarea protecției pentru urechi poate fi utilă în reducerea nivelului de zgomot la care sunt expuși copiii. De exemplu, dacă vreți să nu audă sunetele puternice, puteți achiziționa căști antifonice pentru copii.
- Meningita
Meningita reprezintă o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, cunoscută și sub numele de meninge.Meningita, în special cea de natură bacteriană, este considerată o afecțiune serioasă și poate duce la complicații grave, inclusiv pierderea auzului la copii. De fapt, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele care au meningită bacteriană vor experimente o formă de surditate.
Meningita bacteriană poate provoca, de asemenea, septicemie, o afecțiune care poate declanșa apoptoza (moartea celulară) în urechea internă și/sau nervul auditiv. Pierderea auzului care implică aceste organe este cunoscută sub denumirea de surditate neurosenzorială și este aproape întotdeauna permanentă.Cea mai eficientă metodă de a preveni pierderea auzului asociată cu meningita este să se ia măsuri pentru prevenirea acestei boli. Acest lucru se poate face prin vaccinare.[3]
- Ototoxicitatea
Ototoxicitatea se referă la daunele cauzate de anumite medicamente sau substanțe chimice la urechea internă, în special la celulele ciliate care sunt responsabile pentru auz. Aceste medicamente, inclusiv anumite antibiotice, medicamentele pentru chimioterapie sau diureticele de ansă, pot fi necesare pentru tratamentul unor boli grave sau potențial letale, dar pot avea efecte secundare nedorite asupra auzului.
Este important de menționat că nu toate persoanele care iau aceste medicamente vor experimenta pierderea auzului și că riscul poate fi influențat de doză și durata administrării.Prevenirea și managementul ototoxicității pot implica mai multe strategii, inclusiv monitorizarea atentă a pacienților care iau astfel de medicamente ototoxice și ajustarea dozelor sau încercarea de a găsi alternative mai sigure (atunci când este posibil și doar la recomandarea medicului).[4]
Pierderea auzului la copii este o problemă serioasă care poate afecta semnificativ calitatea vieții lor. Otita medie, expunerea la zgomote puternice, meningita și ototoxicitatea reprezintă însă doar câteva dintre posibilele cauze ale acestei probleme. Atunci când se suspectează o posibilă pierdere a auzului, este necesar să vă adresați unui specialist pentru un diagnostic corect.
Bibliografie:
Cochary, John „Impact of Noise on a Happy, Healthy Childhood”. Center for Hearing and Communication, 16 Mar. 2021, noiseawareness.org/info-center/noise-children/. Accessed 1 Sept. 2023.
„Ear Infection (Middle Ear)”. Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616. Accessed 1 Sept. 2023.
„Learn How Meningitis Can Cause Hearing Loss.” Verywell Health, 2020, www.verywellhealth.com/cause-of-hearing-loss-meningitis-1046566. Accessed 1 Sept. 2023.
„Ototoxicity (Ear Poisoning) (for Parents)”. Nemours KidsHealth, 2019, kidshealth.org/en/parents/ototoxicity.html. Accessed 1 Sept. 2023.
„What Is Hearing Loss in Children?” Centers for Disease Control and Prevention, 16 June 2021, www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/facts.html. Accessed 1 Sept. 2023.
sursa foto: Freepik