Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Percheziţiile de la DSP și Spitalul Județean Arad, făcute într-un dosar cu cinci infracţiuni

Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a transmis că dosarul în care se desfăşoară, in rem, acte de urmărire penală şi în cadrul căruia miercuri au avut loc percheziţii la sediul Direcţiei de Sănătate Publică şi Spitalului Judeţean, vizează cinci infracţiuni.

„În dosarul penal pentru care se efectuează in rem acte de urmărire penală – cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, abuz în serviciu în formă continuată, neglijenţă în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată – sub supravegherea procurorului de caz, cu sprijinul  ofiţerilor  din cadrul IPJ şi DGA au fost efectuate percheziţii domiciliare la şapte adrese, imobile aflate pe raza municipiului Arad, respectiv la instituţii publice şi locuinţe proprietate personală”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Conform sursei citate, procurorii anunţă că detalii din cuprinsul anchetei nu pot fi aduse la cunoştinţa opiniei publice

„Potrivit dispoziţiilor legale urmărirea penală nefiind publică, pentru a nu afecta activitatea de urmărire penală, detalii din cuprinsul anchetei nu pot fi aduse la cunoştinţă opiniei publice”, se mai arată în comunicat.

Miercuri au avut loc mai multe percheziţii la Arad, printre care la sediul Direcţiei de Sănătate Publică şi la Spitalul Judeţean. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile au avut loc ”într-un caz de gestionare defectuoasă a situaţiei epidemiologice în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă”.

UPDATE

Surse judiciare au declarat, miercuri, că sunt verificate achiziţii în legătură cu gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2, dar se fac verificări şi cu privire la testările pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus.

Joi, aceleaşi surse din anchetă au declarat că percheziţiile l-au vizat şi pe directorul medical al SCJU Arad, medicul Mircea Onel. În plus, la DSP ar exista suspiciuni că s-ar fi făcut teste pentru SARS-CoV-2 „la negru“.

Medicul Mircea Onel a confirmat percheziţiile acasă şi la biroul său şi a precizat că au legătură cu decesul unui pacient bolnav de COVID-19. Este vorba de un pastor care avea 64 de ani şi căruia nu i s-ar fi făcut testul pentru SARS-CoV-2 când a ajuns la spital pentru că nu ar fi intrat în definiţia de caz.

„Este vorba de un dosar de zădărnicirea combaterii bolilor. Nu am nicio responsabilitate legată de acel deces, nu era atributul meu să fac ancheta epidemiologică. Procurorii au vrut să vadă dacă am ceva contracte de sponsorizare, documente privind comenzi, achiziţii, sponsorizări, dar nu au avut ce să găsească“, a spus Mircea Onel.

La rândul său, şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că „niciunul dintre angajaţii instituţiei nu are vreo calitate în acest dosar, în acest moment“.

„Am pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate de la toate departamentele şi aşteptăm concluziile. Pot să vă spun că, dacă e vorba de testări, acestea nu s-ar fi putut face fără să fie înregistrate, contabilitatea noastră este făcută după rigori foarte stricte“, a spus Timiş.

sursa: Agerpres

Percheziţii la Direcţia de Sănătate Publică Arad şi la Spitalul Judeţean

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.