Ziarul electronic al arădenilor

Percheziții în Arad și Timiș. Un austriac şi doi români, audiaţi de DIICOT

Un cetăţean austriac şi doi români vor fi audiaţi de procurorii DIICOT Timişoara, în urma a cinci percheziţii care au avut loc, marţi, în judeţele Arad (2) şi Timiş (3), pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în şantaj, hărţuire, violare de domiciliu şi violarea vieţii private.

În cauză s-a reţinut faptul că în cursul anului 2021 un cetăţean austriac împreună cu doi cetăţeni români au constituit un grup infracţional organizat, care în mod coordonat şi repetat, prin utilizarea unor dispozitive de localizare şi dispozitive de înregistrare ambientală, au urmărit şi supravegheat fără drept o persoană vătămată de sex feminin, la domiciliul şi la locul său de muncă, cauzându-i acesteia o stare de temere pentru siguranţa sa, arată un comunicat al DIICOT Timişoara.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2021, în municipiul Timişoara, 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 44 şi 48 de ani, ar fi constituit o grupare infracţională, care ar fi săvârşit fapte de ameninţare, şantaj, hărţuire, violare de domiciliu şi violarea vieţii private, faţă de o femeie, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Timişoara.

Astfel, în perioada aprilie 2016 – decembrie 2020, persoana vătămată ar fi avut o relaţie cu unul dintre bărbaţi, în vârstă de 44 de ani, iar, din momentul încheierii relaţiei, acesta ar fi început să o hărţuiască, să o ameninţe şi să o şantajeze, urmărind-o în judeţul Timiş. De asemenea, acesta le-ar fi solicitat celor doi bărbaţi, detectivi particulari, să o urmărească pe femeia de 30 de ani, iar aceştia ar fi montat, pe autoturismul utilizat de către aceasta, dispozitive de urmărire şi ascultare ambientală.

Totodată, prin utilizarea repetată de constrângeri, constând în ameninţări cu desfacerea contractului de muncă precum şi printr-o monitorizare ambientală agresivă, fără drept a vieţii private a victimei, membrii grupului au încercat să o determine pe aceasta, să reia o relaţie extraconjugală mai veche cu cetăţeanul austriac.

Din probele administrate în cauză a rezultat faptul că persoana vătămată avea şi calitatea de angajat la o societate comercială administrată de către cetăţeanul austriac.

S-a reţinut faptul că începând cu anul 2021, cetăţeanul austriac dorind să reia relaţia cu persoana vătămată, a ameninţat-o pe aceasta în mod repetat cu desfacerea contractului de muncă, demarând o campanie de monitorizare agresivă a vieţii private a victimei.

În ianuarie, cetăţeanul austriac a pătruns fără drept în locuinţa victimei, apelând la serviciile mai multor detectivi particulari pentru supravegherea şi hărţuirea victimei.

De asemenea, acesta a procedat la localizarea şi ascultarea fără drept a convorbirilor ambientale, prin montarea de mijloace tehnice în articolele de îmbrăcăminte şi în autoturismul de serviciu utilizat de către persoana vătămată.

La solicitarea liderului grupării, pe tot parcursul anului 2021, în mod coordonat şi repetat, cei doi detectivi particulari împreună cu alte persoane din anturajul acestora, care erau neautorizate să desfăşoare activităţi de detectivi, contrar legislaţiei privind exercitarea profesiei de detectiv particular, încălcând dreptul la viaţă intimă, familială şi privată al persoanei vătămate, au procedat la supravegherea ambientală în locuri publice şi la domiciliul victimei, beneficiind de suportul tehnic clandestin al cetăţeanului austriac.

În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal, au fost identificate dispozitivele de localizare şi de ascultare ambientală, montate pe autoturismul utilizat de către victimă, fără ştirea sau acordul acesteia.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate trei laptopuri, şase telefoane mobile, un H.D.D., trei reportofoane şi un dispozitiv G.P.S.

Percheziţiile au fost efectuate de procurorii DIICOT Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Timişoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.