Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Patru localităţi din județul Arad, cu focare de COVID-19, au intrat în carantină

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a hotărât să pună în carantină patru localităţi în care există focare de COVID-19, respectiv Gurahonţ, Bonţeşti, Seleuş şi Moroda, iar măsura a fost confirmată, sâmbătă, printr-un ordin al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Propunerea carantinării acestor localităţi a fost făcută de Direcţia de Sănătate Publică Arad, în urma creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar CJSU a aprobat măsura. Carantina a intrat în vigoare de astăzi, când a fost emis un ordin de către şeful DSU, domnul Raed Arafat“, a declarat, sâmbătă prefectul judeţului Arad, Gheorghe Stoian.

Conform autorităților, în Seleuș și Moroda au fost înregistrate 55 de cazuri de infectări cu noul coronavirus, iar în Gurahonț și Bonțești sunt 35 de cazuri.

În zonele carantinate vor fi luate o serie de măsuri, printre care: limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri; evaluarea de către DSP Arad a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către INSP/Ministerul Sănătăţii; stabilirea rutelor ocolitoare; purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice.

În zona carantinată este permisă intrarea sau ieşirea persoanelor pentru transportul de marfă; persoanele care nu locuiesc în zonele carantinate, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţii de urgenţă, administraţiei publice, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate pubică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor, persoanelor care susţin examen de admitere la facultate; persoanelor care locuiesc în zonele carantinate şi desfăşoară activitate profesională în afara zonelor carantinate; persoanele care realizează activităţi agricole; deplasarea pentru asistenţă medicală; urgenţe medicale.

De la începutul pandemiei, în judeţul Arad au fost depistate infectate cu noul coronavirus 1.045 de persoane, iar 83 au decedat.

Doar în ultimele trei săptămâni, 327 de persoane au fost confirmate bolnave de COVID-19, iar 180 erau internate vineri după-amiază, în timp ce 143 sunt la domiciliu sau au fost externate.

UPDATE

În aplicarea măsurilor de carantinare a localităților Seleuș și Moroda, tranzitul prin aceste două localități nu mai este permis.

Pentru accesul dinspre Arad spre zonele Ineu-Sebis-Moneasa/Halmagiu  se pot folosi variante ocolitoare prin Chisineu Criș – Ineu (DN79A) ori prin Pancota – Maderat – Târnova – Chier – Mocrea – Ineu.

În zona Gurahonț, traficul nu este deviat, ținând cont că DN79A străbate localitatea doar tangențial.

VEZI Ordin Sef DSU Gurahont- instituire carantina

VEZI Ordin Sef DSU Seleus- instituire carantina

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.