Ziarul electronic al arădenilor

Patriarhia Română, despre slujba de Înviere: „Se va desfăşura normal”

Slujba de Înviere se va desfăşura normal anul acesta, a anunţat Patriarhia Română, însă se vor purta măşti, se va respecta distanţarea sanitară, iar la biserică se merge pe jos sau cu maşina.

Restricţiile în Sâmbăta Paştelui Catolic şi de Paştele Ortodox vor fi ridicate până la ora 2.00, astfel încât credincioşii să participe la slujbele de Înviere, a anunţat şi vicepremierul Kelemen Hunor, după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor religioase.

„Împreună cu premierul Florin Cîţ̦u, secretarul de stat Raed Arafat şi mai mulţi membri ai Guvernului am avut o discuţie cu reprezentanţii cultelor religioase din România cu privire la măsurile epidemiologice care urmează să fie puse în aplicare pentru sărbătorile de Paşte. Cu toţii am fost de acord să ridicăm restricţiile în Sâmbăta Paştelui Catolic adică, în noaptea din 3 spre 4 aprilie, până la ora 2.00 dimineaţa, şi să procedăm la fel şi cu prilejul Paştelui Ortodox. Este o măsură importantă pentru credincioşi, care vor putea participa astfel la slujbele de înviere”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor.

Conform Patriarhiei, întâlnirea de joi organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, este mesajul Patriarhiei.

UPDATE

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, joi seară, că va fi permisă circulaţia în afara locuinţei în intervalul orar 20.00 – 2.00, în noaptea de 3 spre 4 aprilie, pentru participarea la sărbătorirea Paştelui catolic.

„Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei în intervalul orar 20.00 până la 2.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase ocazionate cu sărbătorirea Paştelui catolic’, a declarat Arafat, la Palatul Victoria.

El a adăugat că şi pentru sărbătoarea de Pesah, 27 – 28 martie, circulaţia va fi permisă până la ora 22.00.

„Pentru noaptea de 27 spre 28 martie, adică sâmbătă şi duminică, măsura va fi extinsă până la ora 22,00 pentru persoanele care vor participa şi se vor deplasa ca să participe la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah“, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat că s-a discutat şi despre sărbătorirea Paştelui ortodox, 1 şi 2 mai, afirmând că şi atunci vor fi stabilite măsuri pentru a permite participarea la slujba religioasă şi nu vor fi limitări. Acestea nu apar în hotărârea de Guvern adoptată joi, pentru că aceasta este valabilă până în data de 14 aprilie. Reglementarea va apărea în următoarea hotărâre de Guvern de prelungire a stării de alertă, a precizat el.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.