Ziarul electronic al arădenilor

Parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual

Primăria, Colegiul Economic şi 12 operatori economici din municipiul Arad au devenit parteneri, pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual.

Primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, a semnat, joi, acest parteneriat, primul din județ, care va contribui la formarea competențelor necesare pentru dezvoltarea profesională a mai mulţi de tineri, astfel încât tranziția acestora de la școală la un loc de muncă să fie mult mai uşoară.

Conform parteneriatului, timp de trei ani, 58 de elevi de la Colegiul Economic vor urma un stagiu de pregătire teoretică şi practică şi vor beneficia de o bursă în cuantum de 200 de lei, garantată de stat, la care se adaugă o altă bursă oferită de agentul economic, de minimum 200 de lei.

„În economia locală, dar şi în cea naţională, se resimte în anumite domenii un necesar de forţă de muncă. Mă bucur că actualul Colegiu Economic a făcut acest pas spre învăţământul dual. Ne propunem să pregătim generaţii de tineri în meserii căutate pe piaţa muncii, astfel încât în momentul în care au terminat şcoala să aibe un loc de muncă asigurat. La rândul său, agentul economic va fi şi el mulţumit că are cu cine să lucreze. Mulţumesc conducerii Colegiului Economic că a iniţiat şi a ajuns în acest punct şi sunt convins că anul viitor vor fi şi alte unităţi de învăţământ care vor dori să aibe astfel de parteneriate”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Directorul Colegiului Economic, Monica Băltăreţu, a afirmat că instituția de învățământ pe care o conduce a reuşit să implementeze pentru prima dată în municipiul şi judeţul Arad învăţământul profesional dual.

„Momentam avem 58 de elevi pe învăţământul dual, pe calificările bucătar, ospătar, cofetar-patiser şi lucrător hotelier. Sperăm să fie o bună colaborare între noi şi agenţii economici. Noi am implementat acest sistem la solicitarea agenţilor economici şi mă refer aici la hoteluri, restaurante, unităţi de alimentaţie publică şi chiar hipermarketuri din municipiu şi zicem că vom asigura forţa de muncă atât de necesară  pe piaţa muncii”, a afirmat Monica Băltăreţu.

În cadrul acestui contract fiecare partener are atribuțiile bine stabilite. Astfel, unitatea de învățământ va asigura alcătuirea curriculumului, se va îngriji de încheierea contractelor de practică și va permite utilizarea în acest program a spațiilor cu dotările de care dispune.

Totodată, operatorii economici implicați vor oferi specialiști formatori, vor organiza stagiile de practică şi vor acorda susținere financiară elevilor (minimum 200 lei, cât este cuantumul garantat de stat)

„Primăria Arad va asigura o masă caldă pentru elevii înscrişi la această formă de învăţământ. În plus, administraţia locală contribuie şi prin investiiţiile care sunt în desfăşurare la Colegiul Economic, astfel încât elevii să beneficieze de condiţii de pregătire la standarde europene“, a informat Primăria Arad.

În acest moment, elevii urmează pregătirea teoretică, iar stagiul practic îl vor începe în luna noiembrie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.