Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Număr mare de maşini la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II

În Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II maşinile stau la cozi, timpul de aşteptare fiind, marți seara, de 50 de minute, potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de Frontieră.

Imaginile surprinse de camere de pe site-ul Poliţiei de Frontieră arată zeci de maşini care aşteaptă la rând să intre în ţară, prin punctul de trecere de la Nădlac II.

„În momentul de faţă timpul de aşteptare este de aproximativ 45-50 de minute pe sensul de intrare în ţară. În aceeaşi dată, anul trecut au intrat în ţară aproximativ 14.000 de persoane, iar în momentul de faţă sunt aproximativ 11.000 de persoane. Timpii de aşteptare se datorează controalelor suplimentare care se efectuează la intrare. Este vorba despre chestionare şi despre întrebările la care trebuie să răspundă. Vă daţi seama că dacă într-un autoturism sunt mai multe persoane sunt întrebate de unde vin, tocmai pentru a stabili dacă vin din zona de risc“, a declarat, marţi seara, pentru Mediafax, Filip Matei, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, trei artere sunt deschise pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II şi tot atâtea sunt pe sensul de ieşire din ţară.

Potrivit sursei citate, autorităţile de frontieră maghiare se confruntă cu lipsă de personal.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că a fost convocată o celulă de criză la Ministerul de Interne.

„Afluxul de români care se afă la graniţa de vest, care se întorc în ţară. Este aglomeraţie şi în acest moment la nivelul MAI se desfăşoară o celulă criză pentru identificarea şi adoptarea soluţiilor care să ducă la defluirea aglomeraţiei”, a spus Dancă, marţi seară.

Potrivit acestuia, sunt implicate instituţiile din subordinea MAI şi instituţiile prefectului din judeţele de granişă, responsabili din DSP şi Ministerul Sănătăţii.

Dancă a precizat că cei care vin din zonele aflate în carantină, aşa numitele zone roşii, sunt trimişi în carantină instituţionalizată.

Dancă a spus că la graniţă se verifică documentele, se completează formularele, iar din această cauză s-a format aglomeraţie, mai ales că numărul de persoane este unul foarte mare.

„Facem un apel la înţelegere, la calm, pentru că este în interesul atât personal al celor care vin aceste zone cât i al celor din familiile lor să respecte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor în ce priveşte completarea riguroasă a formularelor de călătorie. Sunt proceduri care trebuie urmate şi care necesită timp” a sus Dancă.

Acesta a arătat că personalul de la Poliţia de Frontieră şi DSP face faţă „cu dificultate” situaţiei create de numărul mare al celor care intră în ţară.

Dancă a mai precizat că judeţele de la graniţa de vest au identificat mai multe locaţii pentru carantină şi se identifică în cotinuare astfel de spaţii.

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor să se supună măsurilor de carantină şi izolare, Dancă a răspuns că cei care refuză carantina instituţionalizată vor intra în procedurile decise de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi intră sub incidenţa legislaţiei penale.

Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, au anunţat, marţi, oficialii Poliţiei de Frontieră.

UPDATE

Timpul necesar de aşteptare pentru verificările de la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a redus, miercuri dimineaţă, la 30 de minute, iar numărul persoanelor care au tranzitat graniţa prin acest loc, pe ambele sensuri, este mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Matei Filip Ionuţ, a declarat, pentru Agerpres, că la intrarea în ţară se prezintă mai puţine maşini decât în zilele obişnuite. Se aşteaptă 30 de minute la Nădlac II, faţă de 50 de minute marţi seara şi pe parcursul nopţii.

„Chiar dacă sunt mai puţini cei care vin în ţară, timpul de aşteptare este uşor mai ridicat decât în zilele obişnuite din cauza controalelor sanitare efectuate în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus“, a precizat sursa citată.

Conform Poliţiei de Frontieră Arad, în ultimele 24 de ore, respectiv de marţi ora 10.00 şi până miercuri ora 10.00, PTF Nădlac a fost tranzitat, pe ambele sensuri, de 10.600 de persoane, faţă de 12.000 în aceeaşi perioadă din 2019. Jumătate dintre aceste persoane s-au prezentat pe sensul de intrare în România.

Miercuri dimineaţă, 95 de persoane venite în ţară din „zone roşii“ se aflau în carantină în cele două centre din judeţul Arad, care au un total de 130 de locuri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.