Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Sigiliile târgului Şimand

monografiiDe la această localitate cu rang de târg, se păstrează patru vestigii sigilare, datate: unul din 1828, iar altul din 1838 şi două din1866.

Primul sigiliul, sigiliul rotund avea o imagine cu o movilă pe care era o plantă cu două ramificaţii înspicate, flancată în dextra şi senestra de câte un brăzdar de plug, fiecare aşezat cu lama în poziţie inversă.

Deasupra imaginii, iniţialele: erau însemnele CI, iar sub terasă: 1828, anul confecţionării tiparului sigilar. Legenda s-a scris cu litere majuscule în limba latină: SIGILLUM SIMAND OPPIDI (SIGILIUL TÂRGULUI ŞIMAND).

Semnificaţia: agricultura, lucratul pământului, cultura cerealelor.

Al doilea sigiliu era oval (30 mm x 25 mm), confecţionat din metal, gravat în incizie. Înălţimea totală a piesei sigilare este de 45 mm. În emblemă era înfăţişată, pe o terasă, o plantă cu două spice flancată în dextra şi senestra de câte un brăzdar de plug, fiecare aşezat cu lama în poziţie opusă.

Deasupra emblemei erau iniţialele TE. Legenda s-a scris cu litere majuscule în limba maghiară: E:SIMAND.M: VAROSSA. PECSÉ TJE. 1838.

Semnificaţia: agricultura, lucratul pământului, cultura cerealelor.

Al treilea sigiliu era oval (23 mm x 28 mm), confecţionat din alamă, gravat în excizie. Înălţimea totală a piesei sigilare este de 40 mm şi îi lipseşte emblema. Direct în câmpul sigilar s-a scris cu litere majuscule în limba română: SIGILULU OPIDULUI Cs.SIMANDU 1866.

Al patrulea sigiliu era oval (23 mm x 28 mm), confecţionat din alamă, gravat în incizie. Înălţimea totală a piesei sigilare este de 40 mm. Şi acest sigiliu era fără emblemă.

Direct în câmpul sigilar s-a scris cu litere majuscule în limba română: SIGILULU OPIDULUI Cs.SIMANDU 1866.

Tiparele sigilare din 1866 se deosebesc între ele prin faptul că unul este gravat în incizie pentru sigilat în ceară, iar celălalt în excizie pentru sigilat în tuş.

Notarii Şimandului

Dintre vechii notari ai Şimandului trebuie menţionați Florin Herede, împuşcat de gărzile maghiare, şi colegul său Coloman Remenjic, care îl trimite cu trăsura primăriei la spital, salvându-i viaţa.

Până în 1948, când cele două sate se unesc cu o singură primărie, atât în Şimandul de Sus, cât şi în Şimandul de Jos, au existat câte o primărie cu primar şi câte o casă notarială.

Primăria din Şimandul de Jos , demolată în 1947 s-a aflat pe locul actualei brutării a Coperativei. Ultimul primar până la unirea celor două sate a fost Tuca Gheorghe.

Vechea primărie din Şimandul de Sus s-a aflat pe locul unde se află grădiniţa iar vechea casă notarială pe locul actualului dispensar veterinar. Primar a fost până în 1948 Căpucean Dumitru.

Primăria comunei a fost mutată pe actualul amplasament, în fosta casă notarială. Primul primar a nou formatei primării a fost Tuca Gheorghe, notar Lile Florian, iar angajaţi Ciobotă Vasile, Belej Vasile şi Haloş Traian, ultimul casier.

sursa: Doru Sinaci, Rodica Colta, Dimitrie Otavă, Monografia comunei Şimand

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.