Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Ministrul de Interne propune: PTF Nădlac II să fie rezervat pentru transportul de marfă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, propune ca Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II să fie rezervat pentru transportul de marfă, iar autoturismele să fie orientate către alte vămi care vor fi convenite cu autorităţile maghiare.

„Pentru varianta Nădlac II, o să am o convorbire cu ministrul de Interne din Ungaria astfel încât să separăm traficul de marfă de pe culoarul verde şi autoturismele să le reorientăm spre alte puncte de trecere a frontierei fie Nădlac I sau ceea ce optează partea maghiară, în sensul în care vom elibera punctul de trecere Nădlac II rezervat strict pentru marfă”, a declarat Marcel Vela, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, el propune şi eliminarea chestionarelor pentru şoferii străini de transport marfă şi semnarea unei declaraţii că în 48 de ore părăsesc România şi nu se opresc decât la benzinării şi în parcări.

„În acelaşi timp cred că ar fi binevenită o ordonanţă militară prin care să eliminăm completarea chestionarelor, a declaraţiilor de către şoferii străini pentru a elibera zona şi a fluidiza traficul, impunând în ordonanţă un timp maxim pe care o să-l discut şi apoi vi-l comunicăm, îl convenim împreună, cu privire la tranzitul teritoriului românesc de către camioanele care trec spre Bulgaria şi Turcia. Aşadar numai completează chestionarul, semnează doar declaraţia că 48 de ore părăsesc România, cu amendamentul că se opresc doar în staţiile de benzină şi parcările impuse prin acel coridor verde de către Ministerul Transporturilor”, a mai afirmat ministrul de Interne.

UPDATE

Joi, la ora 18.00, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar, Sándor Pintér, în contextul eforturilor comune depuse pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea fluidizării traficului prin punctul de trecere a frontierei comune, Nădlac II, care a fost stabilit culoar de tranzit pentru transportul rutier.

Demnitarii au evidențiat foarte buna cooperare și au apreciat reciproc eforturile depuse în scopul limitării răspândirii COVID 19. Partea maghiară și-a exprimat acordul cu privire la continuarea, în aceleași coordonate, a bunei colaborări la frontiera comună.

Totodată, a fost făcută referire la deschiderea celor trei puncte de trecere a frontierei (Urziceni, Salonta și Săcuieni) strict pentru deplasarea lucrătorilor transfrontalieri, având cetățenie română și ungară, care domiciliază în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și-a exprimat disponibilitatea ca, în funcție de necesitățile identificate, să poată fi deschise și punctele de la Petea și Turnu, în același scop.

Având în vedere timpii mari de așteptare înregistrați în anumite intervale orare, în vederea decongestionării punctului de trecere a frontierei Nădlac II și pentru funcționarea corespunzătoare a „culoarului verde”, partea română a propus ca acest punct să fie folosit în exclusivitate pentru camioane și traficul de mărfuri, urmând ca traficul de persoane să fie direcționat către Nădlac I.

Ministrul ungar a fost de acord cu această propunere, iar detaliile tehnice au fost stabilite imediat la nivelul conducerii polițiilor de frontieră  din cele două state.

Astfel, începând cu ora 20.00 (ora României), traficul, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac I, a fost deschis numai pentru autoturisme.

Această separație a tranzitului va duce la fluidizarea traficului pentru camioane prin punctul Nădlac II.

Ca măsură suplimentară a fost mărit dispozitivul de ordine publică pe traseul Nădlac I- Autostrada A1, inclusiv în localitățile Nădlac și Pecica.

De asemenea, echipaje ale poliției rutiere vor însoți convoaie de maxim 10 autoturisme care vor fi preluate de la frontieră și însoțite până în județele de destinație prin preluarea escortei de fiecare inspectorat județean de poliție sau jandarmerie de pe traseu.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Interne. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.