Ziarul electronic al arădenilor

Milioane de efemeride au apărut deasupra râului Mureş

Un fenomen care se repetă an de an în luna iunie atrage mulţi curioşi în zona centrală a Aradului, unde milioane de efemeride apar deasupra râului Mureş şi trăiesc doar câteva ore pentru a depune ouă, specialiştii afirmând că insectele sunt un indicator al calităţii apei râului.

Efemeridele sunt nişte fluturi numiţi popular „rusalii”, pentru că apar în perioada acestei sărbători, se împerechează şi mor, însă oferă spectacol pentru trecători şi cantităţi mari de momeală pentru pescarii care le prind. Insectele apar an de an de-a lungul Mureşului, în oraşul Arad, şi pot fi observate mai ales de pe poduri.

„Fenomenul a început vineri şi este spre final, poate fi admirat în mai multe locuri pe parcusul Mureşului, chiar şi în zona centrală a oraşului. Insectele au trăit în stadiu de larvă trei – patru ani, în nămol, iar când au devenit adulte au ieşit la suprafaţă pentru a se reproduce. Aceste insecte sunt bioindicatori şi prezenţa lor atestă calitatea apei râului din punct de vedere ecologic”, a declarat biologul arădean Gabriel Herlo.

El a explicat că fluturii trăiesc doar câteva ore, până îşi depun ouăle, apoi devin hrană pentru peşti sau alte grupe de specii acvatice.

Totodată, insectele atrag zeci de pescari, care le prind cu plase speciale pentru a le folosi ulterior la prinderea peştilor. Pescarii spun că există o legendă care circulă cu privire la aceşti fluturi, potrivit căreia sunt spirite neîmplinite ale unor băieţi şi fete care au murit înainte de a se căsători. Astfel, acestor suflete li s-ar permite o zi pe an în care să ia chip de fiinţă înaripată pentru a putea cunoaşte iubirea.

În Ungaria, specia este protejată, fiind considerată una dintre cele periclitate şi pe cale de dispariţie.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.