Ziarul electronic al arădenilor

Mii de oameni sunt aşteptaţi la „Târgul de fete“ de pe Muntele Găina. PROGRAM

Mii de oameni sunt aşteptaţi şi în acest an să urce pe Muntele Găina, la „Târgul de Fete“, cea mai veche, mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, organizată anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al judeţului Alba, dar şi al României, fiind dovada vie a păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. Pe Muntele Găina se rescrie, an de an, povestea frumoasă a «Târgului de Fete», cea mai mare şi cea mai cunoscută sărbătoare populară românească. Dacă, în urmă cu sute de ani, sărbătoarea era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească, venind din localităţile apropiate Muntelui Găina, să îşi revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii şi chiar să se căsătorească, acum, «Târgul de Fete» reprezintă modul în care ne arătăm respectul, conservăm şi valorificăm obiceiurile tradiţionale româneşti. Târgul de Fete este, aşadar, o invitaţie de a respecta şi promova portul tradiţional, meşteşugurile, tradiţiile şi obiceiurile noastre unice“, a afirmat managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena“, Alexandru Pal.

Organizatorii au pregătit, pentru sâmbătă şi duminică, expoziţii, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.

Târgul de Fete va debuta sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziţia de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina“, semnată Vasile Sârb şi cursanţii săi de la Clasa de artă fotografică din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena“.

La ora 13.30 este programată etapa „Meşteşuguri tradiţionale din judeţul Alba“ a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură“.

Tulnicăresele din Avram Iancu vor deschide un spectacol folcloric extraordinar în care vor evolua câştigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură“ – Bianca Şuşman, solistul vocal al judeţului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric „Doina Mureşului“, din Ciugud, grupul vocal al judeţului Alba în anul 2019, Traian Zbutea, rapsodul popular al judeţul în anul 2019, Elena Popiţa, poetul popular al judeţului în acest an, Ansamblul folcloric din Stremţ – dansul tradiţional şi obiceiul tradiţional al judeţului Alba în anul 2019, Dumitru Cernat, solistul instrumentist al judeţului în acest an, „Fluieraşii“ din Şugag, grupul instrumental al judeţului Alba în 2019.

Programul va fi întregit de Ansamblul folcloric ‘Doina Aiudului’, din Aiud, Ansamblul folcloric „Dor Teiuşan“, din Teiuş, şi Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene“, din Ocna Mureş.

Sâmbătă seara, Târgul de Fete continuă pe Muntele Găina, unde, de la ora 21.00, vor avea loc recitaluri cu Gino&Band, Trupa Compact şi DJ Harra cu animatoare.

La miezul nopţii va fi un foc de artificii, după care petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber şi focuri de tabără.

Duminică dimineaţa, la ora 10.00, va fi un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum, iar oficialităţile prezente vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena“.

Un alt moment aşteptat este „Târgul Naţional al Meşterilor Populari“, precum şi un spectacol extraordinar de folclor, în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Jidvei România“ – Junii de la Jidvei şi Fetele de la Jidvei şi un grup de solişti vocali, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena“ al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, soliştii vocali Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Bogdan Toma, Leontina Fărcaş, Ciprian Roman, Traian Jurchela şi Cornel Borza.

În program vor evolua şi Ansamblul Folcloric din Arad, Izabela Tomiţă şi Grupul vocal tradiţional „Doruri Sibiene“.

În finalul spectacolului este pregătit un recital special susţinut de Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul Instrumental „Crai Nou“ din Alba Iulia.

Târgul de Fete este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena“, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.

Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, cât şi pe un platou montan, la o altitudine de aproape 1.500 de metri. Este organizat în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată pentru prima dată în documente în anul 1816.

În decursul timpului, la „Târgul de Fete“ au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante, precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului“, şi prim-ministrul Ionel I. C. Brătianu. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost, de asemenea, prezent la Târg în mai multe rânduri.

Legenda Muntelui Găina, de unde îi vine şi numele, spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături“, iar fetele „se luau“, nu se cumpărau.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate.

Începând din 2006, „Târgul de Fete“ de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a CJ Alba şi are ca slogan chemarea „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!“.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici traseul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă şi zone cu curent electric.

Numărul celor care au participat în ultimii ani la eveniment a cunoscut un regres. Dacă în urmă cu peste două decenii, urcau pe Muntele Găina şi 100.000 de oameni, iar în urmă cu un deceniu 20.000 de persoane, în ultimii ani, numărul acestora a fost de doar câteva mii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.