Ziarul electronic al arădenilor

Medicii de familie din Arad au câştigat un proces cu Ministerul Sănătăţii

Asociaţia care reuneşte medicii de familie din Arad a anunţat, joi, că a câştigat un proces cu Ministerul Sănătăţii după ce a atacat ordinul prin care medicina primară a fost implicată în monitorizarea cazurilor confirmate de COVID-19.

Preşedintele Asociaţiei „Societatea Medicilor de Familie“ Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că organizaţia pe care o conduce atacase la Curtea de Apel Timişoara ordinul ministerial prin care medicii de familie sunt implicaţi în lupta cu epidemia de SARS-CoV-2, iar o sentinţă a fost dată săptămâna trecută.

„Societatea Medicilor de Familie Arad a contestat la Curtea de Apel Timişoara ordinul Ministerului Sănătăţii privind monitorizarea pacienţilor COVID-pozitivi. Mai precis, anumite paragrafe care se referă la competenţa medicilor de familie, iar Curtea de Apel ne-a dat câştig de cauză, asta înseamnă că ordinul excede legislaţiei actuale în vigoare privind competenţa medicilor de familie în special şi, la modul general, a altor specialităţi medicale. Activitatea medicală, respectiv cea de monitorizare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, nu va fi afectată sub nicio formă, se va desfăşura în continuare“, a spus Dărăbanţiu.

El a precizat că un câştig pentru medicii de familie în urma sentinţei, dacă va rămâne definitivă, va fi acela că nu vor putea fi acuzaţi de malpraxis în cazul pacienţilor cu COVID-19.

„De asemenea, nu vom mai fi obligaţi să declarăm un pacient vindecat după 14 zile de la confirmarea bolii, pentru că nu este de competenţa medicului de medicină primară. În plus, s-a clarificat problema aşa-ziselor consultaţii telefonice, care reprezintă, de fapt, doar o monitorizare a pacientului“, a mai spus Dărăbanţiu.

Reprezentantul medicilor de familie din Arad spune că Ministerul Sănătăţii va trebui să corecteze legislaţia, dacă sentinţa va rămâne definitivă.

Conform portalului Curţii de Apel Timişoara, care a publicat sentinţa, aceasta este cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.