Ziarul electronic al arădenilor

CNI a aprobat transferul în patrimoniul local al spitalului construit în Lipova

Compania Naţională a Investiţii (CNI) a semnat protocolul prin care se realizează transferul în patrimoniul local al spitalului construit în oraşul Lipova, care deocamdată nu este funcţional deşi a fost finalizat în urmă cu patru luni.

Protocolul semnat de conducerea CNI şi de ministrul lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a fost predat, joi, primarului oraşului Lipova, Florin Pera, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Prefectura Arad.

Prezent în conferinţă, directorul de investiţii al CNI, Adrian Cefălan, a declarat că finanţarea pentru noul spital a fost de 21,6 milioane lei, cu TVA inclus, iar imobilul este „predat la cheie“ administraţiei locale.

„Spitalul existent, din punct de vedere moral, nu mai făcea faţă noilor cerinţe impuse de DSP şi ISU. Primăria Lipova va finaliza amenajările exterioare şi accesul în spital, lucrări care nu erau eligibile la finanţare prin CNI“, a spus Adrian Cefălan.

El a precizat că, în prezent, CNI are deschise 20 de şantiere în domeniul sănătăţii în toată ţara, cu lucrări în valoare de 80 de milioane de euro, majoritatea fiind de extindere, reabilitare sau construire a unor noi corpuri de spitale.

„Suntem în curs de emitere a unei hotărâri de guvern şi pentru un spital nou în Giurgiu. Investiţiile în sănătate sunt prioritate pentru Guvern şi vor continua în anii următori. Şi cele în sport, pentru că e o vorbă: un dolar investit în sport economiseşte cinci dolari investiţi în sănătate“, a spus directorul de investiţii al CNI.

Cu privire la noul spital din Lipova, primarul oraşului a precizat că mai sunt necesare atât lucrări de amenajare în curtea interioară, cât şi de construire a unei pasarele care va lega imobilul nou de vechiul spital.

Construirea noului spital a început în toamna anului 2017 şi a fost încheiată în august 2020, când a avut loc recepţia. Finanţarea a fost asigurată prin Compania Naţională de Investiţii. Clădirea are deocamdată doar mobilier, nu şi echipamente medicale sau personal alocat. Echipamentele necesare ar costa aproximativ un milion de euro, conform evaluării făcute de Primăria Lipova, care intenţionează să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru achiziţia lor.

Primarul oraşului a declarat, la începutul lunii noiembrie, pentru Agerpres, că o eventuală operaţionalizare a spitalului în următoarele luni se poate face doar prin mutarea unor echipamente şi angajaţi din Spitalul Orăşenesc Lipova, dar numai după realizarea lucrărilor exterioare.

Noul spital din Lipova este prevăzut cu o capacitate de 85 de paturi, care ar urma să deservească o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni din localităţi de pe Valea Mureşului.

Noul spital din Lipova, finalizat de câteva luni, nu va fi dat în folosinţă în acest an

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.